Това заяви вчера свикана от НАСА комисия, която призна за "сериозна употреба на алкохол от астронавти", предаде Ройтерс, цитирана от bgnewsroom. В отговор НАСА обяви, че започва разследване дали тези твърдения са достоверни, ще приеме етичен кодекс на астронавта и ще обмисли промени в политиката си към алкохола.
НАСА свика осем-членната комисия да проучи здравните политики на космическата агенция след ареста през февруари на бившата астронавтка Лиса Новак, обвинена за нападение от ревност със спрей срещу своя съперница в любовен триъгълник с неин колега. Тя беше уволнена от НАСА след този случай. "Разпитите с лекарите и астронавтите от двата полета показаха някои моменти на сериозна употреба на алкохол от астронавти в периода непосредствено преди излитане, което е довело до опасения за сигурността на полетите", се казва в доклада на разследващия екип. Той не посочва кога се е случило това, не се разкриват и конкретни имена на астронавти. Данните обаче не са достатъчно, за да се говори за злоупотреба с алкохол, каза председателят на комисията, Ричард Бахман. Единият случай, когато на астронавт е било позволено да лети въпреки показатели, че е пил, засяга руския космически кораб "Съюз", летял до МКС При втория случай става въпрос за полет на американска совалка, който в крайна сметка бил отложен поради други причини, каза Бахман.
Докладът, който е бил връчени на шефа на НАСА Майкъл Грифин, отбелязва, че американската космическа агенция трябва да разреши културните и структурни проблеми, които "съществуват вече дълги години и са се вкоренили" и могат да допринесат за проблеми с поведението на астронавтите. "Алкохолът се използва свободно в квартирите на екипажите. Два особени случаи са описани, в които астронавти са били толкова пияни преди полет, че лекарите и другите астронавти са изразили тревогата си пред ръководните екипи във връзка с безопасността на полета. Въпреки това двамата са получили разрешение да летят", уточнява документът.
Представители на НАСА казаха, че не знаят за случаи, когато астронавти са били в нетрезво състояние преди полет. Агенцията обяви, че ще извърши собствено проучване и че няма да толерира употребата на алкохол по отношение на космическите и въздушните полети. НАСА ще направи по-категорична забраната за астронавти да не пият 12 часа преди полет и да не са "под въздействието на алкохол по време на излитане". Агенцията обмисля да удължи 12-часовия период преди полет. Засега е рано да се каже дали астронавти ще бъдат уволнявани, ако нарушат бъдещия етичен кодекс, очертаващ приемливото поведение, каза НАСА.