Основният приоритет беше да не допускаме човешки жертви и евакуация на населени места, да няма опожарени села и домове, както и инфраструктура, или важни обекти, като завод "Арсенал", заяви Станишев, цитиран от БТА. В съвещанието освен премиера участваха вицепремиерът Емел Етем, министрите Емилия Масларова, Румен Петков, Петър Димитров, Веселин Близнаков, началникът на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков, директорът на "Гражданска защита" Андрей Иванов и главен комисар Николай Николов - директор на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението".
Към момента няма необходимост да се търси помощ от чужбина, заяви премиерът. Той подчерта, че ситуацията е под контрол, благодарение на доброто взаимодействие между институциите. Ще бъде направено предложение да се забрани износът на обгоряла дървесина и да се налагат по-тежки санкции на извършителите на подпалвания, обяви Станишев. В момента тече изграждането на Оперативни комуникационно-информационни центрове (ОКИЦ), които ще бъдат разположени във всяка една от областните администрации. Там ще постъпва информация за всички извънредни ситуации, възникнали на територията на общините на съответните области, каза Емел Етем.
Междувременно се разбра, че гори иглолистна гора в землището на с. Студенец, община Чепеларе. Общата площ на пожара е над 7000 дка. В района северно от с. Дъбово, Старозагорско, се гаси с вертолет К-32, самолети "Дромадер", сили и средства на Пожарната, Държавно лесничейство, "Гражданска защита", около 160 военнослужещи, местно население и резачески групи от Павел баня, доброволци от сдружение "Зелени балкани". Пожарът се разпространява северно от жп линията с фронт около 3 км в пресечена местност със силен наклон и денивелация.
През последните дни повечето пожари на територията на страната бяха угасени. В момента огънят бушува на около 30 000 декара в различни области. Засегнатите площи са над 230 000 декара. В късните часове на 27 юли беше потушен пожарът в землището на село Ветренци, област Велико Търново, който се разпространи в посока Пушево. Силите на пожарникарите остават съсредоточени в този район, след като край село Арбанаси възникна голям пожар, в който изгоряха 300 декара иглолистна и широколистна гора. В същото време в редица населени места в страната беше въведен режим на водоподаването. Причина за режима е продължителната суша.