53-годишният Де Вилпен е поставен под съдебно преследване от съдиите Жан-Мари д`Юи и Анри Понс за "съучастие в клеветнически донос, злоупотреба с доверие, укриване на кражба, съучастие в изработване на фалшиви обвинения", предаде АФП.
Аферата, която води началото си от 2004 г., е свързана с фалшиви документи на люксембургската компенсаторна банка Клийрстрийм, и има за цел да дискредитира настоящия френски президент Никола Саркози, чието име също фигурира в документите. Вилпен вече беше изслушан веднъж в продължение на 17 часа от двамата съдии през декември и тогава изглеждаше, че е изключен от списъка със заподозрените. Разкриването през юни обаче на записки на генерал Филип Рондо, високопоставен представител на разузнаването, отново повдигна съмненията за ролята на бившия премиер. Тогава съдиите претърсиха офисите и дома му, припомня АФП.
Държа да отбележа тази сутрин отново, че в нито един момент не съм поискал разследване на политически личности, в нито един момент не съм участвал в каквато и да е политическа маневра, обяви самият Вилпен преди да бъде разпитан от съдиите. Той е отказал да отговори с подробности на въпросите на магистратите докато не се запознае с материалите, уточни адвокат Люк Бросоле.
От новите доказателства стана ясно, че през април 2004 г. Вилпен е дал инструкции на помощника си Жан-Луи Жергорен, вицепрезидент на компанията за отбрана EADS, да даде на правосъдието списък с хора, които имат сметки в банка Клиърстрийм. В списъка е и името на Саркози, за който се твърди, че е получавал тайни комисионни от продажбата на оръжие. В последствие беше доказано, че тази информация е фалшива. Новите доказателства замесват и бившият президент Жак Ширак, който беше съюзник на Вилпен в борбата за власт със Саркози. Въпреки това Ширак обяви, че няма да отговаря на въпросите на следователите, защото още има президентски имунитет.
Адвокатите смятат, че Вилпен може да реши да оспори това решение на съдиите като заяви, че действията му по това време са били част от министерските му отговорности, което означава, че по силата на френските закони, случаят ще може да се разглежда от специален съд, създаден от депутати и магистрати.