Все още няма отговор от чужбина по повод искането ни за помощ за борба с огнената стихия. Надяваме, се че екипажът на руския самолет би могъл да се включи. Ако не, ще търсим други варианти, но няма основание за крайно безпокойство за гражданите, увери Станишев. По думите му Пожарната, Гражданска защита, армията, областните управители и местните власти работят в добро взаимодействие, въпреки че през последните 15-17 години такива пожари в страната не е имало. Придобива се нов опит, който е позабравен, предстои по-цялостен анализ на опита, който се натрупва, каза още премиерът. Много пожари възникват от човешка немарливост, което е срамота. Всеки един нормален човек вижда каква е температурата и би трябвало да внимава. Българската гора и българската природа са наше общо достояние, коментира Станишев.
Около 230 000 дка са засегнати от пожарите и още 30 000 дка продължават да горят в момента, заяви по-рано през деня зам.-министърът на земеделието и продоволствието Стефан Юруков. Продължава овладяването на огъня при с. Полетинци в Кюстендилско, обхванал площ от 5000-6000 декара. Напълно унищожени са 2500 дка 30-годишна борова гора, изгорели са 11 къщи в селото.
Пожарът край Дъбово е спрян, но все още не е потушен заради силния вятър в района. Той бе предизвикан от скъсан проводник на електропресна мрежа на 24 юли. Огънят е локализиран на юг на 6 кв. км в землищата на селата Змейово и Шаново. Спряно е и развитието на северния фронт на пожара, който обхвана около 4 кв. км в пресечена местност в подножието на Стара планина. Въведеното на 24 юли бедствено положение в общините Мъглиж и Казанлък остава в сила. <>brПожарът, който избухна в четвъртък поради небрежност по южните склоновете на Арбанаси, също е овладян около 3.00 ч. тази сутрин. Пламъците са унищожили над 300 дка борова и смесена гора на възраст между 30 и 50 г. Два противопожарни автомобила дежурят в манастира "Св.Никола", а над 80 души и специализирана техника са разположени край тлеещото огнище на пожара в радиус от 300 м югоизточно от бившата правителствена резиденция.
Пожарът в край С. Лесичево край Пазарджик също е локализиран. Вече е осигурено денонощно наблюдение на периметъра, очертан от просеките, с обща дължина от 20 км. Общо 24 пожара горяха в страната в петък. Премиерът Сергей Станишев свиква в събота в Стара Загора няколко министри и областни управители за анализ на пожарите в страната.