Астронавти са получили разрешение да летят на совалка, след като колегите им и обслужващите полета са предупредили, че те са толкова пияни, че представляват риск за безопасността на полета, пише списанието, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
В доклад на комисия в американската космическа агенция се говори още за “тежка злоупотреба с алкохол” сред членове от екипажа по време на стандартното правило за въздържание 12 часа преди полета. Вътрешната комисия е установила, че пияни астронавти са получили разрешение да летят “най-малко в два случая”. Проверката е направена от независим екип, който изследвал здравословното състояние на астронавтите. Екипът бе създаден след ареста през февруари на бившата астронавтка Лиса Новак, обвинена за нападение от ревност със спрей срещу гаджето на свой колега. Тя беше уволнена от НАСА след този случай, припомня БТА.
НАСА е разкрила диверсия на един от сътрудниците на космическа програма, предаде междувременно Асошиейтед прес. Един от служителите на компания-подизпълнител на НАСА преднамерено е прерязал проводи вътре в компютър, който е трябвало да бъде доставен на Международната космическа станция (МКС), заяви ръководителят на управлението за пилотиране на НАСА Бил Герстенмайер. Той също така добави, че този служител на компанията-подизпълнител е повредил още един компютър, който не се е предвиждало да бъде изпратен на МКС. Инцидентът е станал извън пределите на щата Флорида. Води се разследване.