Сега в разгара на лятото това, което най-много изкушава българите, е цената, коментира Радио Франс Интернасионал. Туроператорски фирми обявяват невероятни промоции за хотели в черноморските курорти. Когато човек стигне дотам да прави резервация, открива, че много изгодните цени всъщност са валидни за март или октомври.
Хитро и гъвкаво решение за хората от туристическия бранш да печелят е като предлагат пакетни цени в някой от реномираните почивни комплекси, при условието - туристите да сменят два-три пъти различни хотели в рамките на седемдневна промоция, за да запълват легловата база. Това за смяната на хотелите туристите го научават на място.
Ралица се е възползвала от подобна оферта и разказва, че за седем дни е сменила три хотела. Обикновена практика в периода от 1 до 15 юли, период, считан от хотелиерите за дупка, обяснили й от рецепцията на един от хотелите. Има и привлекателни оферти от самите хотели като 35 лева за легло в двойна стая на тризвезден хотел, но на рецепцията новопристигналите гости разбират, че трябва да платят комунална такса, а за малкото дете с тях дължат по 23 лв. на ден. В бизнеса с отдаването под наем на частни вили или стаи се прилага особен вид изнудване. Ниската цена се обявява на легло, а когато туристът се хване на въдицата трябва да плаща всички легла в стаята, които са три или четири.
От тази година се случва и нещо парадоксално – български туристи си купуват ваучери за морските ни хотели минавайки през немски или австрийски туроператори, защото им излиза по-евтино. Чуждите туроператори плащат предварително, ползват отстъпки от цените, които са пакетни. Трикът е в предварително заплащане и големия брой туристи, които осигуряват чуждите оператори. Затова и цените изглеждат по-евтини. Българите предпочитат да почиват индивидуално и не гарантират на хотелите заетост през целия сезон. Според закона за туризма от тази година почивките за българи и чужденци са приравнени, но на повечето българи им излиза по-скъпо и предпочитат за същите пари да почиват в съседните Гърция или Турция. Там също могат да попаднат на капани...