Това заяви софийският градски прокурор Николай Кокинов пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС. Българската държава е направила твърде много и продължава да прави, заяви прокурорът. Разпитали сме до този момент много длъжностни лица и не сме констатирали престъпно поведение или неизпълнение на служебните задължения от страна на български служители. Според мен няма основания за търсене на отговорност от длъжностни лица от българска страна, посочи Николай Кокинов.
Преди време той уточни, че делото е чл. 143 от Наказателния кодекс за принуда, който предвижда до 6 г. затвор. Периодът, в който са извършвани мъченията срещу медиците, е от 9 февруари 1999 г. до май 1999 г. в следствения арест в Триполи.
Процесът срещу мъчителите на българските медицински сестри ще продължи, заяви още градският прокурор. Той поясни, че сестрите ще бъдат разпитани като свидетели - техните показания ще бъдат основно доказателство в процеса. В зависимост от техните показания би следвало да се извършат съдебно-медицински експертизи. След това ще се прецени има ли основание за повдигане на обвинение, каза още Кокинов. Градският прокурор обясни, че материалът, с който прокуратурата разполага до момента, е събран изключително на територията на България.