Изискването уседналостта да е 10 месеца бе прието след прегласуване със 112 гласа "за", 59 "против" и 41 "въздържал се". Подкрепиха го 17 депутати от левицата, 27 от НДСВ, всички присъстващи в залата народни представители от ОДС - 16, от ДСБ - 16, от БНС - 12, от "Атака" - 10, и 14 независими депутати, съобщи БТА. "Против" 10-месечния срок бяха 20 депутати от левицата, 7 от НДСВ и всички депутати от ДПС - 32. С "въздържал се" гласуваха 32 народни представители от Коалиция за България и 9 от НДСВ. Предложението за 10 месеца уседналост бе на Коалиция за България, комисията по правни въпроси гласува 6 месеца. Зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов отново изтъкна аргумента, че единственият начин да се спре изборният туризъм е въвеждането на изискването за 12 месеца уседналост. Четин Казак от ДПС поиска изцяло да отпадне изискването за уседналост, защото според него то е противоконституционно. С този текст в закона се поставяли условия и ограничения, които създавали неравностойно положение между българските граждани. Депутатите обаче отхвърлиха неговото искане, съобщи БГНЕС.
НС реши, че право да гласуват имат българите, които са навършили 18 г., живели са най-малко през последните 10 месеца на територията на дадено населено място в България и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Наборните военнослужещи имат право да гласуват само в населеното място, където са живели през последните 10 месеца и ако се намират там в изборния ден, решиха депутатите.
Не беше прието предложението на НДСВ районните кметове да не бъдат пряко избирани. С промените в закона на изборите вече ще се избират общински съветници, кметове на общини, на райони и на кметства. Право да бъдат избирани за общински съветници и кметове ще имат български граждани, които нямат друго гражданство в държава извън ЕС, навършили са 18 години към изборния ден включително, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели преди датата на насрочване на изборите в съответната община. Вносителите на измененията предлагаха право да бъдат избирани за общински съветници и кметове да имат българските граждани, живели най-малко през последните 10 месеца в съответната община. Независимите депутати Елеонора Николова и Мария Капон предложиха този 10-месечен срок да бъде 6-месечен, което беше отхвърлено от парламента. Ако не съм живял 10 месеца в съответната община, няма да имам право да избирам, но ще мога да се кандидатирам за общински съветник и кмет, коментира Лютви Местан от ДПС.