Безпрецедентна стачка на жените в Испания

Последно обновяване: 19:04 | 8 март 2018
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Синдикатите призоваха да се спре работа за 2 часа
Испания се мобилизира в подкрепа на правата на жените с безпрецедентна за тази страна обща "феминистка" стачка. stat
Призивът на синдикати и феминистки организации по случай Международния ден на жената има за цел да се защити равното заплащане и да се осъдят тормозът и насилието над жените.

Двата основни испански синдиката призоваха да се спре работа за два часа. Според тях призивът им е бил последван от 5,3 милиона души в цяла Испания.

Други десет синдиката призоваха за целодневна стачка по примера на подобна инициатива в Исландия от 1975 г.

Вижте снимки >>>

Най-слушаното испанско радио "Кадена сер" остана без женските си гласове. В телевизионните сутрешни блокове отсъстваха жените водещи, а журналистките на най-големия испански ежедневник "Паис" излязоха от редакционната зала.

Близо 300 влака бяха отменени, а в средата на деня в редица испански градове се събраха демонстранти.

Испания е водеща в борбата срещу насилието над жени. През 2004 г. тя прие закон в тази област, който се сочи като образец от Съвета на Европа.

В Испания жените получават средно 14,2 процента по-ниско заплащане от мъжете, малко по-добре от средната европейска стойност от 16,2 процента по данни на Евростат.

От седмици обаче в страната се водят енергични дебати за правата на жените, подхранени от изказвания на две министърки, които подкрепиха днешната стачка. Консервативният премиер Мариано Рахой се разграничи от тях, но заяви, че "днешният ден ще послужи за започване на дебати и всички трябва да осъзнаем какво е положението".

Консервативната председателка на парламента Ана Пастор също защити стачката. Вицепремиерката Сорая Саенс де Сантамария увери, че "остават още много неща за промяна, защото дори вицепремиерките в правителството трябва да търпят недопустими мачистки поведения".

Движението е подкрепяно и от известни испански актриси като Пенелопе Крус и Роси де Палма. Пенелопе Крус отмени участието си в различни прояви и обяви, че ще остави приятеля си, актьора Хавиер Бардем, да се грижи за децата им.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 100
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време