Няма единомислие за отпадане на класа за прослужено време

Последно обновяване: 12:21 | 14 юли 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Менда Стоянова и Владислав Горанов са за отпадане на ”класа”
Депутати спориха трябва ли да отпадне класът за прослужено време, за което отдавна настояват бизнесът и министри от различни правителства. stat
Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви вчера след среща с работодателски организации за премахване на класа за прослужено време и включването му в основното трудово възнаграждение. Това е един остатък от миналото, каза той.

Финансовият министър Владислав Горанов също възприема класа за прослужено време като анахронизъм и смята, че е време да се помисли за неговото отпадане.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС), цитиран от БТА, коментира днес идеята така: участието на националистите в управлението на държавата е на път да породи нов скандал.

Размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, като уточни, че това е личната й позиция на икономист. Тя не е обсъждана в групата на ГЕРБ, стана ясно от нейните думи.

За Менда Стоянова класът прослужено време е остарял подход и нарастването на трудовите доходи трябва да бъде обвързано с оценка на професионализма и ефективността на работника. Тя посочи, че, ако отпадне класът, както това вече е при държавните чиновници, хората няма да бъдат ощетени.

И даде пример - ако един работник взема 100 лв. клас и 300 лв. основна заплата, когато прослуженото време се включи в нея, ще получава 400 лв. и няма да бъде ощетен. Ако в следващия момент на увеличение на заплатите неговата оценка, от която зависи с колко ще му се вдигнат парите, е по-ниска или по-висока, той ще получи повишение, но спрямо оценката за квалификация, производителност и работа.

Всичко това трябва да стане с промени в Кодекса на труда, иначе и сега българското законодателство не забранява в КТД да бъде предвидено увеличение на заплатите всяка година, посочи председателят на бюджетната комисия.

Хасан Адемов е категоричен, че в Кодекса на труда е нужно да бъдат предвидени гаранции, ако мярката влезе в сила, че заплатите няма да намалеят. Всичко това, по думите му, трябва да е след широк обществен дебат, да мине през Тристранния съвет, през парламента.

Според Менда Стоянова , премахването на класа за трудов стаж първо, ще доведе до равнопоставеност между частния и държавния сектор. Второ, дали имаш повече години прослужено време, не означава, че си по-високо квалифициран, обясни тя.

В момента депутатите получават един процент за година трудов стаж.

Що се отнася до равнопоставеността между чиновниците и работещите в частния сектор, Адемов припомни, че държавата поема личните осигурителни вноски на администрацията.

Идеята на вицепремиера Симеонов не е обсъждана от ПГ на Обединените патриоти, обяви Искрен Веселинов. Той напомни, че те са по принцип "за" всички мерки, които водят до повишаване на доходите. Ще разгледаме предложенията в тяхната цялост и тогава ще излезем със становище, обеща той.

Във връзка с обрата за кешовите разплащания, които в крайна сметка след второ четене в бюджетната комсия се запазват на досегашните 10 000 лв., Менда Стоянова отбеляза, че ограничението е важно, защото е една от мерките за борба със сивата икономика.

Предложението на кабинета беше прагът за кеш да е 1000 лв., ПГ на ГЕРБ предложи компромисните 5000 лв.

Стоянова изтъкна, че вчера не е чула смислени аргументи от останалите политически сили срещу текста на ГЕРБ, за да бъде той в крайна сметка отхвърлен.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Фалшива новина ли е..., а ти помниш ли...?


Деница Златева, зам.-председател на Националния съвет на БСП
Севдалина Арнаудова, ПР на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
73%
гласували: 172
27%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

10 ноември 2017 г.

Досегашният зам.-финансов министър Кирил Ананиев беше избран от парламента за здравен министър, след като проф. Николай Петров подаде оставка.


Какво разкри казусът ”Главчев”

Правилно е, че Главчев се оттегли. Защото това, което извърши, е наистина недопустимо за една парламентарна демокрация. Но се видя и нещо много страшно.