Николай Ненчев оправдан на две инстанции

Последно обновяване: 12:34 | 25 януари 2018
Сн.: БТА
Бившият военен министър Николай Ненчев в съдебната зала по едно от делата срещу него
Година, след като беше пратен на военен съд за обществена поръчка за армейски униформи, бившият военен министър Николай Ненчев вече е оправдан на две инстанции. stat
Военно-апелативният съд през декември е потвърдил решението на Военния съд в София, който през юни издаде оправдателна присъда за Ненчев и за директора на Дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов, съобщи "Лекс".

Обвинението беше внесено в съда през декември 2016 г. и бе за престъпление по служба, като прокуратурата твърди, че е принудил Цанов да не подпише договор с фирма „Лортън“ ЕООД, която спечелила конкурса за изработка на армейски униформи, след като предложила най-ниска цена.

Мотивите на бившия министър били свързани с поето обещание от самия него пред ръководството и работниците на втория класиран участник в конкурса – „Интендантско обслужване“ ЕАД, твърди прокуратурата. Цанов изпълнил поръчението на Ненчев като не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката, и не сключил договор „Лортън“ ЕООД.

Според прокуратурата, Цанов изпълнил нареждането, за да запази службата си. Двамата постигнали целта си и „Интендантско обслужване“ сключило споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило 260 000 лева повече от предвиденото.

Мотиви към присъдата на първата инстанция не са публикувани на сайта на съда, а Военно-апелативният съд не е допуснал провеждането на въззивно съдебно следствие и събирането на нови доказателства.

В началото на миналата година Ненчев беше пратен на съд и за престъпление по служба, свързано с ремонта на двигателите на шест руски изтребителя.

Според прокуратурата, бившият министър не е имал право да сключва договор с Полша за ремонтни дейности, след като преди това вече е бил сключен договор с руския производител РСК-МиГ. От държавното обвинение изчислиха, че с неизпълнението на договора с РСК-МиГ, Ненчев е ощетил дружеството с над 3.77 млн. евро. Това дело е още в Софийския градски съд.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За обещанието на Борисов да подаде оставка


Томислав Дончев
вицепремиер
Владислав Горанов
министър на финансите
65%
гласували: 171
35%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

14 ноември 2016

Премиерът Бойко Борисов депозира в Народното събрание оставката на правителството след загубата на ГЕРБ на президентските избори.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.