Съдът в Страсбург: Ученичките мюсюлманки да ходят на плуване

Последно обновяване: 15:46 | 10 януари 2017
Сн.: Getty Images/Guliver
Мюсюлманки спасителки с буркини
Европейският съд по правата на човека не разреши на ученички мюсюлманки да пропускат задължителните съвместни уроци по плуване с връстниците си от другия пол.
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на двамата родители мюсюлмани, швейцарски граждани от турски произход, които протестираха срещу решението на местен съд, който ги глоби 1400 франка за отказа им да изпратят двете си дъщери (съответно на 7 и 9 г.) на уроци по плуване, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съдът в Страсбург призна, че решимостта на швейцарските власти да накарат ученичките мюсюлманки да участват в общоучилищни уроци по плуване "е намеса в правото на свобода на вероизповеданието" в такива семейства. В същото време обаче той изрази мнение, че подобни мерки "са обосновани от стремеж да се осигури на децата училищно образование в пълен обем, което е залог за по-нататъшната им успешна социална интеграция".

Местното законодателство предвижда възможност за отказ от участие в уроци само от възрастта на полова зрялост на подрастващите. По този повод ЕСПЧ отбеляза, че швейцарските власти са предоставили на мюсюлманските семейства значителни отстъпки - в частност, възможност да обличат момичетата в буркини - мюсюлмански бански костюми, скриващи цялото тяло с изключение на лицето, стъпалата на краката и дланите на ръцете.

Ищците имат възможност да обжалват решението на съда в Страсбург в тримесечен срок.

През декември по друг подобен казус германският Конституционен съд постанови, че мюсюлмански момичета са длъжни да посещават смесени уроци по плуване в училище.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За опазването на гражданските права в ЕС


Амнести интернешънъл
Европейска комисия
8%
гласували: 26
92%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


”Щом Русия се гневи, значи ѝ е по-трудно да ни нападне”

Литва пази трагични спомени за престъпленията на германския Вермахт след 1941 г. Отношението към Германия дълго време беше нееднозначно.