Шотландия отстоява правото си да гласува за независимост

Последно обновяване: 14:28 | 19 април 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще настоява за референдум за отделяне от Обединеното Кралство
Усилията да се блокира гласуване за независимост на Шотландия ще се провалят, заяви ръководителят на шотландското правителство. stat
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че победа на нейната Шотландска национална партия (ШНП) на предсрочните избори на 8 юни ще направи невъзможно за британския министър-председател Тереза Мей да спре нов референдум за независимост на Шотландия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако тези избори бъдат спечелени в Шотландия от ШНП, а не от консерваторите, тогава опитът на Тереза Мей да блокира нашия мандат да дадем на народа на Шотландия избор за собственото му бъдеще, когато е правилното време, ще стане на пух и прах", заяви Стърджън пред репортери в Лондон.

В момента ШНП има 54 от 59-те места на Шотландия в британския парламент, а консерваторите на Мей имат едно.

Шотландия гласува против независимост през 2014 г.

Тя обаче се обяви за оставане в Европейския съюз през 2016 г., когато Великобритания като цяло подкрепи излизане от общността.

Според Стърджън това означава, че Шотландия би трябвало да получи нова възможност да гласува за отделяне от Великобритания.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че очаква преговорите за напускането на ЕС от Великобритания в политическата им част да започнат след изборите.

Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с британския министър-председател Тереза Мей по повод обявеното от нея вчера намерение за свикването на предсрочни парламентарни избори на 8 юни.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 204
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

29 март 2017

Великобритания връчи писмото, с което задейства чл. 50 от договора за ЕС.


Любопитни данни: ето как живеем

Близо 90% от българските мъже до 24-годишна възраст живеят с мама и татко, а след като се задомят, рядко помагат на жена си в кухнята.