Тереза Мей: Кралицата до дни ще одобри закона за Брекзит

Последно обновяване: 16:55 | 14 март 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Във Великобритания беше приет закон за излизане от Европейски съюз
Британският премиер Тереза Мей обяви, че през следващите няколко дни кралица Елизабет Втора ще утвърди официално закона за напускането на Европейския съюз. stat
Когато получи одобрението на монарха, Мей ще има правото във всеки момент да активира член 50 от Лисабонския договор и да започне преговори за условията по напускането на ЕС.
Законодателният акт беше приет късно снощи окончателно от парламента.

Вчера неин говорител намекна, че такова решение вероятно ще бъде взето към края на месеца, а не през следващите няколко дни.

Досега Тереза Мей е дала малко сведения за стратегията си в преговорите с Брюксел, но тя има списък с претенции: запазване на свободната търговия и сътрудничеството в сигурността, възвръщане на националния контрол върху имиграцията и възстановяване на суверенитета върху британското законодателство.

От централата на ЕС възразяват срещу тези искания, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

В речта си пред депутатите премиерът на Великобритания окачестви като "неправилно" произвеждането на референдум в Северна Ирландия за отделянето на тази област от Великобритания.

Най-голямата ирландска националистическа партия "Шин Фейн" призова за такъв референдум "възможно най-скоро".
Откакто на референдума за Брекзит, в който мнозинството северноирландци гласуваха за оставане в ЕС, "Шин Фейн" редовно призовава за референдум за отделянето на Северна Ирландия от Великобритания и присъединяването й към Република Ирландия.

"Не е правилно на този етап да има гласуване за границата", каза Тереза Мей пред парламента в Лондон. Тя добави, че политическите партии в Северна Ирландия трябва вместо това да се съсредоточат върху постигането на споразумение за споделяне на властта в самоуправлението на тази територия.

Говорител на Мей каза още, че нейното правителство ще изпълни ангажимента си към регионалното правителство в Шотландия да го приобщи към процеса на преговорите с ЕС за Брекзита.

Вчера шотландският първи министър Никола Стърджън призова за нов референдум за независимост на Шотландия. Преди по-малко от две години в Шотландия се състоя референдум за независимост, в който мнозинството от хората гласуваха за оставане в Обединеното кралство.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.