Съд в Киев разпореди нощен домашен арест за Саакашвили

Последно обновяване: 19:22 | 26 януари 2018
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Бившият грузински президент Михаил Саакашвили държи реч пред свои поддръжници пред украинския парламент в Киев
Според решение на Апелационния съд в Киев опозиционерът Саакашвили няма право да напуска дома си на улица Костелна в столицата между 22,00 ч. и 07,00 ч. stat
По този начин Апелационният съд частично удовлетвори жалбата на генералния прокурор на Украйна за промяна на мярката за неотклонение към "домашен арест" за лидера на "Движението на новите сили" Михаил Саакашвили, предаде ТАСС.

При обявяването на това решение сподвижници на Саакашвили, присъстващи в съда, започнаха да скандират: "Позор!". Самият той нарече решението "опит за ограничаване на неговата политическа дейност".

Саакашвили заяви, че смята в близките дни "да продължи протестните акции, които имат за цел доброволна оставка" на президента Петро Порошенко.

Съдът задължи също бившия грузински президент, а сега украински политик, да се явява при първо повикване от следователя в правоохранителните органи, като му забрани и да напуска пределите на Киев.

Той обаче заяви, че няма да изпълнява тази забрана и че планира да посети Лвов - град, в който се радва на особена подкрепа.

Саакашвили бе задържан на 5 декември м.г. по обвинение в сътрудничество с престъпни групи и в организиране на митинги, а също и затова, че бил получил от Русия около 500 000 долара за финансиране на протестни акции с цел сваляне на властта в Украйна.

След серия перипетии и под уличен натиск той бе освободен на 11 декември от Печорския районен съд в Киев, който отклони искането на обвинението за домашен арест.

Самият той не се признава за виновен по никое от обвиненията и ги обяви за политически мотивирани.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейската сигурност


генерал Къртис Скапароти
върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа
Сергей Шойгу
Министър на отбраната на Русия
11%
гласували: 2339
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 декември 2017

Размяна на затворници. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 пленници.


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.