Михаил Саакашвили успя с бой да влезе в Украйна

Последно обновяване: 21:29 | 10 септември 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Михаил Саакашвили все пак успя да влезе в Украйна
Бившият губернатор на Одеска област в Украйна и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили и стотици негови привърженици успяха да влязат в Украйна. stat
Няколко часа по-рано те бяха отблъснати от граничната охрана, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Той успя да прекоси границата при полския град Медика. "Саакашвили, заедно с негови активисти, които буквално го носеха на ръце, проникна на територията на Украйна", заяви неговият съюзник и депутат в украинския парламент Юрий Деревянко, цитиран от ТАСС.

Заместник-началникът на службата за гранична охрана на Украйна Олех Слободян съобщи във "Фейсбук", че е имало ръкопашен бой между силите за сигурност и поддръжниците на Саакашвили, предаде ДПА.

През юли украинският президент Петро Порошенко отне украинското гражданство на Саакашвили.

Бившият губернатор на Одеска област нарече този ход незаконен и се зарече, че ще се завърне в Украйна да го оспори, но украинските власти предупредиха, че няма да го допуснат на украинска територия.

По-рано днес Саакашвили се опита да стигне до Украйна с влак, пътуващ за Лвов, но композицията остана спряна на гарата в полския град Пшемишъл.

Съобщение по вътрешната уредба предупреди, че влакът няма да тръгне, докато лице без право да влиза в Украйна не слезе от него. След няколко часа забавяне, Саакашвили се качи на автобус, с който се устреми към граничния пункт "Медика-Шегини".


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейската сигурност


генерал Къртис Скапароти
върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа
Сергей Шойгу
Министър на отбраната на Русия
11%
гласували: 2338
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 декември 2017

Размяна на затворници. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 пленници.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.