Почина украински космонавт, летял със совалката ”Колумбия”

Последно обновяване: 12:59 | 31 януари 2018
Редактор: Лилия Чалева
Сн.: Wikipedia
Почина първият украински космонавт Леонид Каденюк
Първият украински космонавт Леонид Каденюк е починал скоропостижно на 67-годишна възраст, съобщи агенция УНН, цитирана от ТАСС. stat
Каденюк се е споминал докато е бил в киевския парк "Царско село" преди пристигането на екип на спешната помощ.

Той е роден на 28 януари 1951 година в с. Клишковци в Черновицка област. След завършване на висше военно авиационно училище той постъпва в Центъра за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин".

През 1995 г. той е избран и обучен за космически полет в НАСА на американската космическа совалка "Колумбия", мисия STS-87.

Полетът е с цел „максимално разширяване на стратегическото сътрудничество между Украйна и Съединените Щати“.

Той полита на 19 ноември 1997 година, когато изкарва 15 денонощия на борда на совалката в качеството на специалист по полезния товар.

По време на престоя му в Космоса той извършва биологични експерименти на съвместен украинско-американски проект с три вида растения: ряпа, соя и мъх.През декември 1999 г. за космическия си полет получава званието „Герой на Украйна“.

Совалката "Колумбия" се разпадна в небето над Тексас на 1 февруари 2003 г. след 28-тата си мисия и предизвика цялостна ревизия на пилотираните полети.ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейската сигурност


генерал Къртис Скапароти
върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа
Сергей Шойгу
Министър на отбраната на Русия
11%
гласували: 2339
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 декември 2017

Размяна на затворници. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 пленници.


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.