Президентът на учение на френския Корпус за бързо реагиране

Последно обновяване: 16:04 | 16 март 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Радев благодари на участниците в учението за ангажираността
Президентът Румен Радев присъства на финалния етап от учението на френския Корпус за бързо реагиране Trident Jaguar 2017 на полигон "Ново село". stat
"Отлично разбирам каква сложна комуникация и логистика е разположена тук и колко усилия отнема получената информация да достигне до съответните адресати", заяви Радев. Той благодари на участниците в учението за ангажираността в работата и готовността им да отговорят на всяка потенциална заплаха за мира и европейските ценности.

Вижте снимки >>>

Учението, започнало на 8 март, е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 г. То се провежда до 17 март в България и Норвегия и в него участват близо 1000 военнослужещи от 25 държави.

Учението се основава на фиктивен сценарий, включващ действия в условна област, наречена Сколкан в Скандинавския регион. Операцията включва и бойни действия с висок интензитет.

На учебен полигон "Ново село" е развърнат Щабът на Корпуса за бързо реагиране - Франция. Обработени са били 4 ешелона с техника и материални средства, извършени са били товаро-разтоварни дейности и транспортиране на 260 контейнера до полигона, осигурени са били охрана на ешелоните и медицинско осигуряване.

Учението допринася за подобряване и проверка на българските способности за осигуряване поддръжка от страната домакин, заяви генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.
Той добави, че учението ще развие способностите на българските военнослужещи и ще допринесе за подорбяването на партньорството и развитието на военното сътрудничество.

Адмирал Манфред Нилсен, заместник-командващ Съюзното командване на НАТО по трансформацията, заяви, че НАТО цени много високо всяка подкрепа от България, както с участието й в учения, така и в операции на Алианса.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За военните самолети "Грипен"


Цветан Цветанов
председател на ПГ на ГЕРБ
Румен Радев
президент
13%
гласували: 384
87%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 април 2017

Президентът Румен Радев връчи на първата политическа сила - ГЕРБ мандат за съставяне на правителство.


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.