Доходите на младите учени ще бъдат вдигнати с програма

Последно обновяване: 18:11 | 6 декември 2017
Редактор: Лилия Чалева
Сн.: БТА
Заплатите в БАН са ниски, призна Красимир Вълчев
През 2018 г. ще има програма за млади учени и постдокторанти, по която ще се предоставят и допълнителни възнаграждения, съобщи просветният министър. stat
Разработват се национални научни програми, по подобие на националните програми за развитие на училищното образование. Тези програми няма да са насочени към всички области на науката, както няма да са насочени толкова и към фундаменталните изследвания, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след като участва в заседанието на парламентарната образователна комисия.

Програмите ще имат за цел да направят възлагането от страна на държавата по-ефективно и по-голяма част от средствата за наука да бъдат обвързани с дейности, които са полезни за общественото и икономическото ни развитие, и за развитието на отделни сектори, обясни министър Вълчев.

Той отбеляза, че и сега има две такива научни програми - едната е програмата за ядрени изследвания, която финансира участието ни в ЦЕРН и в Дубна. Втората е антарктическата програма, с която се финансира присъствието на България и научните изследвания в Антарктида.

Със сигурност ще има и програма за млади учени и постдокторанти, по която ще се предоставят и допълнителни възнаграждения. Тези национални научни програми трябва да са готови от 2018 г., уточни образователният министър.

По думите му една част от средствата ще бъдат насочени и към обекти от актуализираната Национална научна пътна карта, която беше одобрена през юни.

На въпрос, че от БАН искат още 38 милиона лева и откъде могат те да дойдат, след като бюджета за 2018 г. е приет, министър Вълчев отговори: "тук съм по-предпазлив да коментирам при приет бюджет, но е факт, че възнагражденията в БАН са ниски".

Той заяви, че е факт също, че "в БАН редица учени са ангажирани интензивно в научна дейност, но тази дейност трябва да бъде популяризирана и да бъде разпознаваема и от секторните министерства".

Вълчев даде за пример, че БАН вече са представили доклад за ефективността от атомна централа в Белене, предстои да бъде представен и демографски анализ и доклад за ефектите от членството ни в ЕС.

БАН спусна черни знамена в знак на протест срещу бюджета >>>

Започват конкурси за смяна на над 150 училищни директори

Министерството на образованието и науката започва конкурси за смяна на над 150 училищни директори в страната. Това ще стане в училищата, в които има временно изпълняващи на длъжността "директор" и на директорите, навършили пенсионна възраст, съобщи още министърът на образованието и науката.

"Дадохме зелена светлина на началниците на Регионалните управления на образованието и те започват поетапно да провеждат конкурси, а някъде, където има смяна на няколко директори на област, ще ги направят наведнъж", обясни Вълчев.

По думите му в София временно изпълняващите длъжността "директор" на училища са вероятно между 20 и 30. За да се пенсионира един училищен директор, той трябва да има необходимия стаж и годините за пенсиониране, каза министър Вълчев.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Фалшива новина ли е..., а ти помниш ли...?


Деница Златева, зам.-председател на Националния съвет на БСП
Севдалина Арнаудова, ПР на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
74%
гласували: 193
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 декември 2017

БСП и ДПС обявиха, че внасят искане за вот на недоверие на 17 януари. Темата ще е корупцията.


Хамас няма сили за интифада

В отговор на признаването на Ерусалим (за столица Израел) палестинското движение Хамас обяви ново, вече трето поред масово антиизраелско въстание - интифада.