МС одобри 15-те млн. лв., които спряха протестите в БАН

Последно обновяване: 13:07 | 3 януари 2018
Редактор: Лилия Чалева
Сн.: Bulphoto
Протестите на учените в Деня на народните будители на 1 ноември
Правителството одобри споразумението между Министерския съвет и БАН за предоставяне на допълнително 15 млн. лв. за 2018 г. stat
Парите са за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука, съобщи министърът на образованието Красимир Велчев на брифинг пред журналисти в сградата на Министерски съвет, цитиран от БТА.

Той уточни, че средствата ще се разпределят от ръководството на БАН диференцирано в зависимост от научните резултати.

До отпускане на средствата се стигна след поредица от протести на учените от БАН и след среща с премиера Бойко Борисов на 19 декември.

Министър Велчев обясни, че със споразумението МС и БАН се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, като същевременно ще започнат да се обсъждат и принципите за финансиране на Академията.

Образователният министър поясни още, че на МОН се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски добави, че споразумението е свързано с подобряването на ефикасността на научните изследвания в България като цяло.

Той допълни, че отпуснатите 15 млн. лева ще бъдат разпределени съгласно постигнатите резултати от научните институти през 2017 г. на базата на критерии, които ще бъдат съгласувани с МОН и финансовото министерство.

"След много години на недофинансиране, тази сума е изключително важна в един момент, в който ние правим всичко възможно да задържим и развием научния потенциал на БАН", каза Юлиян Ревалски.

През ноември учените започнаха протести срещу недостатъчното финансиране в бюджета за догодина, а от централата на БАН бяха спуснати черни знамена.
По-късно Общото събрание на БАН излезе с обръщение към обществото под надслов "Повече няма да търпим!" и обяви исканията си. На 19 декември се стигна до споразумение за отпускането на допълнително 15 млн. лв., което спря планираните протести на учените от БАН.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Беше ли вотът на недоверие подплътен със сериозни мотиви


Корнелия Нинова
председател на БСП
Цвета Караянчева
председател на Народното събрание
64%
гласували: 81
36%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

25 януари 2018

Не мина исканият от БСП вот на недоверие към правителството. „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, „въздържал се“ - 0.


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?