Герджиков: Взехме мерки срещу Турция, не са във „fair play”

Последно обновяване: 10:59 | 17 март 2017
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: БТА
Премиерът разговаря с Меглена Кунева и вицепремиера Деница Златева на дискусия за председателството ни в ЕС
Взети са мерки Турция да не се намесва в изборния процес на България, увери Огнян Герджиков. Агитацията за определена партия не е във „fair play-a“, каза той. stat
Попитан дали има опасност Турция да се намеси във вота на 26 март, след като министър от Анкара агитира от ДОСТ, служебният премиер отговори:

„Какво значи да има опасност? Има някакви опити, които на нас не ни харесват, но те се изчистват. Мерки са взети. Опити за намеса във всички избори през последните години в условията на демокрацията, по-ясно или не толкова ясно изразени, за известно внушение от страна на турската страна, агитирайки скрито или не толкова скрито, за определени политически партии, е съществувало".

По думите му сегашният случай не прави изключение и няма нещо кой знае колко по-различно. Той призна, че има "известно напрежение, свързано с една от политически партии", която получава подкрепа от турската страна, но служебният кабинет е взел мерки това да не продължава по начина, по който се опитват.

"Знаете, че беше привикан турският посланик Гьокче в МВнР, за да му бъде отправено предупреждение да не правят това, за това, което говоря в момента. Този опит за намеса и агитация за определена политическа сила не е във „fair play-a“, тъй като това е в споразумението, което имаме с Турция по повод на предстоящите избори“, добави Герджиков.

По повод появил се нов случай от вчера за агитация на турски власти за същата партия, премиерът посочи, че МВнР за това има такава функция и ще вземе необходимите мерки. Той обаче уточни, че не е информиран за това.

По повод призивите за ограничаване на изборните секции в Турция само в дипломатически представителства, премиерът каза:

„Недейте толкова радикални неща да искате. Не знам от кого са тези политически искания, но в закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС. Това са 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон“.

По-късно Герджиков обяви пред медии в Благоевград, че посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е в МВнР.

„Нейнски е в България, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана и да знае как да реагира в такива ситуации. Тя няма да остане тук до провеждането на изборите, тъй като работата й е в Турция и е тук само за ден - два“, допълни служебният премиер.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За предполагаемия SMS на Борисов до служебния премиер


Бойко Борисов
председател на ГЕРБ
Корнелия Нинова
председател на БСП
25%
гласували: 455
75%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 май 2017

Служебният премиер Огнян Герджиков направи отчет на работата на служебния кабинет.


Дайнов: Само с ентусиазъм няма как да влезем в Шенген

Похвално ще е политиците ни да са единодушни в името на националната кауза Шенген. Но да не ни демонстрират само ученически ентусиазъм.