Юнкер: Турция се отдалечава от ЕС с гигантски крачки

Последно обновяване: 13:17 | 13 септември 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Жан-Клод Юнкер: Някои хора в Турция искат да запалят всички мостове към ЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция бързо се отдалечава от Европейския съюз и няма да стане член на блока в "обозримо бъдеще". stat
В годишната си реч за състоянието на ЕС, изнесена пред евродепутатите, Юнкер посочи, че от известно време Анкара "се отклонява от ЕС с гигантски крачки".

По думите му отношението на турското правителство "изключва членство на Турция в ЕС в обозримо бъдеще", съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Председателят на ЕК нарече Европа "континент на зряла демокрация" и изтъкна, че тя оставя вратите си отворени за турския народ и всички, които желаят да сътрудничат с ЕС на базата на общи ценности.

"Понякога изпитвам усещане, че някои хора в Турция искат да запалят всички мостове, за да могат след това да обвинят ЕС за срива на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС", каза Юнкер, но добави: "Европа продължава да протяга приятелска ръка към Турция".

Председателят на ЕК отправи призив към Анкара да освободи задържаните журналисти, предаде ДПА.

"Мястото на журналистите е в редакциите", заяви той.

Юнкер настоя също Анкара да спре да разглежда като "фашисти и нацисти" държавни и правителствени ръководители в Европа.

Разширяване на ЕС - при следващата ЕК

Перспективата за разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани е много важна, ако искаме "по-голяма стабилност в съседство", заяви председателят на Европейската комисия, цитиран от Дойче веле и БТА.

Юнкер обаче отхвърли възможността разширяването да стане преди изтичане на мандата на Европейската комисия през 2019 г.

"Ясно е, че няма да има по-нататъшно разширяване по време на мандата на тази комисия и този парламент. Нито една от страните кандидатки не е готова сега. Но по-късно Европейският съюз ще има повече от 27 членки", каза Юнкер.

Той подчерта, че кандидатките за членство трябва да дадат приоритет на върховенството на закона, съдебната система и основните човешки права.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
81%
гласували: 48
19%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.