ЕК: Турция няма интерес да пуска мигрантите

Последно обновяване: 14:34 | 20 март 2017
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: Архив Дир.бг
Анкара заплаши да пуска всеки месец по 15 000 нелегални бежанци и да ”шокира европейците”
Нашият интерес е да работим по план А, заяви говорител на ЕК, попитан дали се подготвят за възможността Турция да прекрати споразумението за миграцията. stat
"Споразумението доведе до промени, пресечени бяха мрежите на каналджиите, беше спасен човешки живот. Не е в интерес на Турция по границите й да се движат каналджии", каза още говорителят, цитиран от БТА.

Не чуваме друго работещо предложение, добави той по повод възможността да се предприемат други действия в случай на прекратяване на споразумението.

"Докато други правят кампании в социалните медии, ние работим денонощно в подкрепа на държавите от ЕС и особено на страните по външната граница - Гърция и Италия", добави говорителят на Европейската комисия.

В последните дни няколко високопоставени турски представители отново се заканиха Анкара да прекрати споразумението за реадмисия на мигранти с ЕС.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция знае как да управлява Европа и на референдума за конституционните промени ще докаже това, като "й бие османски шут".

Той заплаши, че ако ЕС не изпълни ангажимента си за либерализирането на визовия режим, споразумението ще падне. Дни преди това доклад в Брюксел беше отбелязано, че Турция не постига достатъчен напредък, за да получи отмяна на визите за турски граждани при пътувания в общността.

В същото време турският проправителствен вестник "Гюнес" изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Адолф Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка". На рисунката Меркел е в нацистка униформа със свастики, с хитлеристки мустаци и с огнестрелно оръжие в ръка.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейските пари и площадките за бежанци


Илияна Йотова
евродепутат
Румяна Бъчварова
министър на вътрешните работи
77%
гласували: 425
23%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


”Запалиха” най-голямото изкуствено слънце

Учени в Германия пуснаха в експлоатация смятаното за най-голямо изкуствено слънце в света.