Заради Брекзит: Кабинетът на Тереза Мей подава оставка утре?

Последно обновяване: 16:22 | 7 декември 2017
Сн.: БТА
Британският премиер Тереза Мей е пред труден избор
Мишел Барние обяви в Брюксел, че правителството на Тереза Мей има срок до петък, за да приеме текст в преговорите, отнасящ се до ирландската граница. stat
Главният преговарящ на ЕС за Брекзит заяви, че ако това не се случи, преговорите замират отново и няма да преминат към следващата си фаза.

Проблемът е, че предложението на Мей към Северна Ирландия и Република Ирландия за решаването на проблема досега не е одобрено от тях, пише "Гардиън".

Ако Великобритания не успее да постигне съгласие за съвместна позиция с Европейската комисия по границата до петък, европейските лидери вероятно ще обявят, че няма достатъчен напредък в преговорите и няма да може да се разговаря с Лондон по други теми като търговията, правата на гражданите и финансовата компенсация.

Неуспехът на преговорите през декември означава, че условията на преходния период могат да бъдат обсъждани едва след следващата среща на върха на европейските лидери през март 2018 година. Това ще намали времето за постигане на удовлетворителни и за двете страни резултати и може да доведе до "твърд Брекзит".

Пред тази заплаха не е изключено да се стигне до оставка на кабинета, за да се избегне отговорността. Все още обаче има надежди да се стигне до споразумение, смятат британски парламентаристи.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.