Лондон не признава сума от €40 млрд. по сметката за Брекзит

Последно обновяване: 15:23 | 7 август 2017
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: БТА
Тереза Мей е против Великобритания да плати 40 млрд. евро за Брекзит
Великобритания не признава медийните информации, че правителството е готово да плати 40 милиарда евро за излизане от Европейския съюз. stat
Това каза днес говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс и БТА.

Така наречената сметка за излизане е един от първите въпроси в дневния ред на преговорите за Брекзит и един от най-спорните. ЕС говори за 60 милиарда евро, а Великобритания не показва колко е готова да плати.

В. "Сънди телеграф" съобщи, като се позова на запознати източници, че Великобритания може да е готова да плати до 40 милиарда евро.

"Що се отнася до тази сума, аз не я признавам", каза говорителят на Мей пред репортери. Министър-председателката ясно даде да се разбере в писмото за задействане на член 50, че е необходимо Великобритания и ЕС да обсъдят справедливо уреждане на нашите права и задължения като държава член на ЕС", заяви той.

Попитан дали Великобритания и ЕС очакват да представят твърда сума за сметката за напускане на този етап от преговорите за Брекзит или не толкова педантично споразумение за правилата, съгласно които тя да бъде изчислена, говорителят каза: "Няма да навлизам в коментари за преговорите или точната им структура".

Той отговори по същия начин, когато беше попитан дали сумата от 40 милиарда евро е по-малка, отколкото правителството е готово да приеме, или дали то е изчислило сума, която е готово да плати.

По рано днес еврокомисарят Гюнтер Йотингер обяви, че Великобритания трябва да плати вноските си към ЕК до 2020 г.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.