Русия готви план за технологичен пробив до 2024 година

Последно обновяване: 11:41 | 12 октомври 2017
Сн.: Shutterstock
Русия планира технологичен скок в следващите години
На Русия и е необходим технологичен пробив в следващите години. Това се твърди в доклад на специална държавна комисия. stat
Такъв пробив е необходим, за се навакса изоставането на страната спрямо развитите световни икономики в технологично отношение.

Ако такъв скок не бъде извършен, изоставането ще се превърне в непреодолимо и опасно за страната, предупреждава докладът, изготвен от руския Център за стратегически разработки (ЦСР).

Авторите на доклада, цитирани от РИА "Новости" стигат до извода, че санкциите в някои сектори на икономиката са изкарали на преден план проблеми по ред направления в икономиката, в които Русия не може да се конкурира със задграничните си партньори.

Същевременно се отбелязва, че спадът на цените на петрола през 2015 г. е накарал Русия да разгледа необходимостта от диверсификация на националната икономика, която е силно зависима от износа на енергия: например 62% от целия руски износ към страни извън ОНД са горивни и енергийни продукти.

 В допълнение, докладът отбелязва, че моделът на управление на държавните компании трябва да бъде "съществено трансформиран", като се намали влиянието на правителството върху управителните органи.

  Предполага се, че прилагането на мерки в тези приоритетни области ще бъде разделено на два етапа.

Първата фаза (2018-2020 г.) ще се съсредоточи върху организационните мерки и стартиране на пилотни проекти в областта на регулаторните приоритетни области на научна и технологична политика, организационни промени, развитие на нови стандарти и механизми за финансиране на предложените промени.

Вторият етап (2021-2024) трябва да бъде свързан с прехода към реални действия   в мащаба на цялата икономика.

Правните норми и организационните промени, направени през първия етап, трябва да влязат в сила и да започнат да действат.

Допълнителен план за действие, вероятно със срок  2035 г., ще бъде разработен въз основа на промените, следващи описаните етапи през 2018-2024 г.

Възможно е тези планове да са следствие от препоръките на президента Владимир Путин, който в началото на септември заяви по време на пленарната сесия на Източния икономически форум, че бъдещето на руската икономика  се крие в разработването на нови технологии, по-специално на изкуствения интелект.


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Мадрид ще суспендира автономията на Каталуния

Испанското правителство ще задейства процеса за поемане на контрол върху Каталуния. Лидерът на Каталуния обяви, че ще бъде обявена пълна независимост.