Мигрантският натиск през Средиземно море се засилва

Последно обновяване: 07:32 | 20 март 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Комбинирана снимка на лодка с мигранти, която се обръща край либийския бряг
Близо 3000 мигранти бяха спасени вчера в Средиземно море край бреговете на Либия. Рязко е намалял, но не спира бежанският поток от Турция към Гърция. stat
Край либийските брегове са проведени двайсетина отделни спасителни операции, съобщи Франс прес, като се позова на италианската брегова охрана.

Корабът "Аквариус", нает от неправителствените организации SOS Средиземно море и Лекари без граници е спасил 946 души, сред които 200 непридружавани деца.

По данни на италианското правителство, от 1 януари до 17 март в морето са били спасени 16 206 мигранти. За същия период на миналата година са били спасени 11 911 души, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Хиляди молби за убежище все още чакат отговор в Гърция, макар че потокът от нелегални мигранти към страната от съседна Турция значително намаля през последната година, пише междувременно в. "Катимерини".

Общо 2627 мигранти са пристигнали на източните егейски острови от Турция между 1 януари и 5 март тази година според правителствени данни. В същия период на миналата година броят им е бил 121 426 души.

Въпреки това центровете за прием на мигранти на тези острови остават изключително пренаселени, тъй като мнозинството от настанените там 14 018 души са подали молби за убежище. Дори тези, които не отговарят на условията, са подали молби, за да спечелят време, през което да планират пътуването си към Западна и Северна Европа, пише още гръцкият вестник.

Според ръководителя на гръцката служба за убежище Мария Ставропулу ритъмът на обработване на молбите за убежище леко се е ускорил през последните няколко месеца, след като били наети десетки допълнителни служители.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
5%
гласували: 237
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?