Цацаров за ЦУМ-гейт: Съдят ме хора с грехове

Последно обновяване: 09:20 | 19 май 2017
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: Bulphoto
Можеше и аз да пусна един клип в YouTube, каза Сотир Цацаров
Срещата в ЦУМ не беше тайна, отидох със съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с длъжността ми, и ще си тръгна без да се ангажирам и злоупотребявам. stat
Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод ЦУМ-гейт в ключване от Брюксел в ефира на БНТ, докато в този момент председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов се среща в София с премиера Бойко Борисов заради това. 

"Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите", заяви още Цацаров по повод критиките, че срещата му със Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов е задкулисна.

Той контратакува Панов и члена на ВСС Калин Калпакчиев, който обяви, че сезира ЕК за скандала.

"Грешно е да се срещнеш в ЦУМ, но да посетиш една от най-известните адвокатски кантори не е грешно. Или един член на ВСС, който пише писма, да се среща с лидер на политическа партия", каза главният прокурор, но отказа да уточни какво има предвид, "за да не слиза до нивото на тези хора.

По думите му Върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура ще има и след Сотир Цацаров.

"Срещата не беше тайна, а на 200 метра от Съдебната палата. Не виждам нищо нередно да се видя с хора, с които отивам с ясното съзнание, че няма да дискутирам нещо нередно. Както и направих. Не съм отишъл на тайно място, не съм отишъл да се крия, не съм отишъл по нощите. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи? Не. Ще се откажа от лични срещи? Не. Бях с охрана от НСО, както съм денонощно с охрана от НСО", подчерта Цацаров.

Главният прокурор добави, че може би и той е трябвало да пусне "един клип в Youtube" - скандалът започна със запис, в който Сашо Дончев разказва за натиск от страна на Цацаров. 

"Срещата не е с обвиняеми лица, каквото и да е отношението ми към Сашо Дончев, той не е обвиняем, както и Георги Гергов. Стигна се до едно положение, в което нещата се преекспонираха", каза още той.

Не пожела да уточни за какво са разговаряли, по думите му не трябвало да се очаква да разкрие "битовите подробности".
Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

9 май 2017

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет съобщи, че е започнал проверка за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров със Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.