”Неоспорими” доказателства за зарина в Идлиб, Русия отрича

Последно обновяване: 21:17 | 19 април 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Турски екперти изнасят жертва на атаката в сирийската провинция Идлиб
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) обяви, че в сирийската провинция Идлиб безспорно е бил използван газ зарин. stat
Организацията обяви днес, че в сирийската провинция Идлиб безспорно е бил използван газ зарин или подобно вещество при предполагаемото химическо нападение на 4 април, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Анализираните в четири лаборатории проби, взети от десет жертви на атаката, извършена в Хан Шейхун, при която загинаха 87 души на 4 април, "сочат за експлозия на газ зарин или подобно вещество", заяви директорът на базираната в Хага организация Ахмет Юзюмджю.

Той изтъкна, че резултатите от анализите са "неоспорими".

Русия е представила на ОЗХО свидетелства, че предполагаемият инцидент с бойни отровни вещества в сирийската провинция Идлиб е имал постановъчен характер, предадоха руски медии.

„Фотографиите са важни за това, че ни доведоха до постановъчния характер на клиповете, снимани след събитията от 4 април“, посочи постоянния представител на Русия в организацията Александър Шулгин. Във фотографиите се вижда, че у пострадалите деца има разширени заници, докато при излагане на зарин те се свиват.

Самолететите на сирийските военновъздушни сили ще бъдат преместени в бази в провинция Латакия, намиращи се в непосредствена близост до района, пазен от руската противовъздушна отбрана (ПВО). Това съобщи Си Ен Ен, като се позова на източници от Пентагона.
В репортажа се отбелязва, че преместването на самолетите има за цел да им осигури защита от повторен удар на САЩ. Казва се също, че Русия е разположила в Сирия най-съвременни средства за ПВО.

В нощта срещу 7 април американските въоръжени сили по заповед на президента Доналд Тръмп изстреляха 59 крилати ракети "Томахок" по военното летище "Шайрат" в сирийската провинция Хомс. Вашингтон определи операцията като отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За химическата атака в Сирия


Рекс Тилърсън
държавен секретар на САЩ
Дмитрий Песков
говорител на руския президент
10%
гласували: 1114
90%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

22 декември 2017

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу доложи на президента Владимир Путин, че заповедта му за изтегляне на руските войски от Сирия е изпълнена.


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.