Асад нарече завоеватели войските на САЩ в Сирия

Последно обновяване: 12:29 | 11 март 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: Официален Instagram профил
Башар Асад: Тероризмът не може да бъде победен с операции от локален мащаб
Сирийските войски са много близо до Ракка - града, контролиран засега от джихадистите от "Ислямска държава", смятан за тяхна неофициална столица в Сирия. stat
Превземането на Ракка е "приоритет за нас", каза сирийският президент Башар Асад в интервю за китайския телевизионен канал "Феникс", цитиран от Ройтерс, ТАСС и БТА.

Запитан за присъствието на американски войски в северния сирийски град Манбидж, Асад заяви, че всички чуждестранни въоръжени сили, намиращи се в Сирия без покана или разрешение от нейното правителство, са смятани за завоеватели.

"Ние ще ги разглеждаме като интервенти, независимо дали тези войски са турски, американски или от други държави", подчерта той.

Сирийският президент изтъкна, че на теория смята за възможно сътрудничеството с правителството на Доналд Тръмп, но засега не вижда нищо конкретно в политиката на САЩ за противодействие на тероризма, освен риторика.

"Тероризмът не може да бъде победен с операции от локален мащаб, необходим е всеобхватен подход. Действията на Русия се оказаха успешни, защото нейните Военно-космически сили подкрепят сирийската армия, воюваща на сушата", посочи той.

Според него между сирийските власти и САЩ няма никакви официални контакти.

"Ограничените атаки срещу терористите от "Ислямска държава" се предприемаха без взаимодействие със сирийската армия или консултации с правителството. Това е незаконно", подчерта президентът.

Той добави, че сирийското правителство осъществява "много важно сътрудничество" с Китай по отношение на действията на уйгурските терористи, действащи в Сирия.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За химическата атака в Сирия


Рекс Тилърсън
държавен секретар на САЩ
Дмитрий Песков
говорител на руския президент
9%
гласували: 979
91%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

7 април 2017

Бойни кораби на САЩ в Средиземно море изстреляха тази нощ над 50 крилати ракети "Томахоук" по правителствени цели в Сирия.


Мадрид ще суспендира автономията на Каталуния

Испанското правителство ще задейства процеса за поемане на контрол върху Каталуния. Лидерът на Каталуния обяви, че ще бъде обявена пълна независимост.