Станишев: Поздравих Джереми Корбин за резултата

Последно обновяване: 15:50 | 12 юни 2017
Сн.: Shutterstock
Сергей Станишев: Срамно е това, което наблюдаваме като реторика при Консерваторите относно „труден“ Брекзит
Лидерът на европейската левица Сергей Станишев коментира за британския Канал 4, че премиерът на Великобритания, Тереза Мей се е изложила на политически риск. stat
Станишев коментира за британската медия резултатите от парламентарните избори във Великобритания. 

На въпрос за риск от евентуално забавяне на преговорите по Брекзит, Станишев отговори:

„Очевидно вече има отражение, защото г-жа Мей се изложи на политически риск, търсейки сериозна подкрепа от гражданите на Великобритания, но не я получи. Напротив. Тя може би ще ръководи правителство на малцинството, без ясен мандат по отношение на преговорите. Разбира се, това е притеснително за нас.“  

„Трябва да е ясно,че ЕС не се стреми към труден Брекзит. Напротив – стремим се към справедливи преговори в съответствие с правилата, които сами сме си създали и които трябва да следваме. Лейбъристката партия, която е част от нашето политическо семейство, получи забележителен резултат, провеждайки вдъхновяваща кампания. Гласът им ще се чува повече дори без министър-председател, защото г-н Корбин има доста регулярен диалог с държавните и правителствените ръководители от нашето политическо семейство, а те са съществена част от Съвета на ЕС“, продължи коментара си президентът на ПЕС.    
Запитан дали може да бъде търсен компромис, Станишев коментира, че правителството на Тереза Мей ще се сблъска с ясната и единна позиция на ЕС.

„Не може да има двустранни преговори с отделни страни-членки, ние имаме нашата обща позиция. Отново ще подчертая, основен приоритет е да имаме много ясно и честно решение по отношение на гражданите на Великобритания, които живеят в рамките на ЕС, и за гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания. Става въпрос за съдбите на хората. Трябва да се отнасяме отговорно към този въпрос“, заяви Станишев.

„Срамно е това, което наблюдаваме като реторика при Консерваторите относно „труден“ Брекзит. През последните месеци бяхме свидетели на поредния хазартен подход, както беше и по отношение на референдума. Той е резултат от вътрешно-политически причини, но демонстрира как не бива да се прави политика“, заключи Станишев.   


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.