Станишев: Конвенцията не е за разпалване на страсти и страх

Последно обновяване: 16:01 | 3 февруари 2018
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Сергей Станишев посети рехабилитационния център за пострадали от насилие на фондация ”П.У.Л.С.” в Перник
Дебатът за Истанбулската конвенция се превърна в страстна дискусия, боравеща със страховете на хората за политически цели, посочи в интервю Сергей Станишев. stat
Председателят на ПЕС коментира този проблем за  „Фокус“.

Той уточни, че през експлоатация на гражданското мнение политиците виждат възможност за управляване на гласовете, тъй като е много по-лесно да се води такъв дебат, "вместо да се адресират истинските проблеми, разяждащи обществото и държавата".

Станишев изрази своето притеснение и от позицията на държавния глава Румен Радев с критики за конвенцията.

„Първо - когато се казва, че борбата с насилието над жени е работа само на полицията – просто не отговаря на никакви реалности. Като знам какво често е отношението на полицията, претрупана с много други неща, към случаите на оплаквания. Второ – когато отхвърляш международни конвенции с такава аргументация, всъщност показва непознаване на философията на международните отношения, касаещи правата на човека. И това е меко казано притеснително. Тази конвенция има смисъл за дълготраен ангажимент на държавата. Правата на човека от десетилетия не са просто вътрешен въпрос и смисълът на тези международни конвенции е да има ангажимент за трайна политика, за да се постигнат трайни резултати“, каза още Сергей Станишев.

Той подчерта, че нератифициране на конвенцията ще означава, че жените няма да имат инструментите за защита, които им предоставя документа.

Евродепутатът обаче уточни, че насилието над жените не може да се прекрати изцяло и отведнъж, а борбата срещу него е процес.

Председателят на Партията на европейските социалисти допълни, че тази борба трябва да се води и от обществото, в частност и от неправителствените организации, тъй като според него действащите механизми на държавата не вършат работа.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За провеждането на референдум за Истанбулската конвенция


Корнелия Нинова
Председател на БСП
Форум "Гражданско участие"
92%
гласували: 138
8%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.