Украйна наложи санкции против руските държавни банки там

Последно обновяване: 04:49 | 17 март 2017
Сн.: БТА
Във вторник, два дни преди указа на Порошенко крайнодесни националисти нападнаха офиси на руски банки в Киев
Украинският президент Петро Порошенко обяви вчера санкции, за срок една година, против 5 руски държавни банки на нейна територия. stat
Това предадоха Франс прес, ТАСС и БТА.

На петте банки се забранява изнасяне на капитали от Украйна, изплащане на дивиденти, лихви, междубанкови депозити, както инякои  други операции.

Забраната се отнася и за разпределението на приходи и капитал на тези пет банки. Остават разрешени плащания между живеещи в Украйна и техни контрагенти, които имат сметки в структурите на банките майки.

Това е поредният епизод от търговската война, която Киев води против Москва.

Санкциите се отнасят до Сбербанк, Ви Ес банк (VS Bank), Проминвестбанк, ВТБ Банк и БМ Банк.

Киев ще поиска от Европейския съюз, САЩ и други държави да въведат аналогични ограничителни мерки спрямо съответните юридически лица.

Проблемите с руските банки възникнаха, след като се разчу, че Сбербанк е готова да обслужва клиенти с паспорти от т. нар. Донецка народна република.

Сбербанк и ВТБ са сред 15-те най-големи банки, развиващи дейност в Украйна. Техните капитали възлизат на над 68 милиарда гривни (2,35 милиарда евро), уточнява АФП.

Вчера Киев замрази транспортирането на стоки през контактната линия между сепаратистките територии и останалата част от страната, налагайки де факто икономическа блокада.

В Москва ръководителят на ВТБ Андрей Костин заяви пред телевизия Россия 24, че банката може да понесе загуби от стотици милиони долара в резултат на украинските санкции.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейската сигурност


генерал Къртис Скапароти
върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа
Сергей Шойгу
Министър на отбраната на Русия
11%
гласували: 2347
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 декември 2017

Размяна на затворници. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 пленници.


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати