Радев пита колко дълго санкциите ще разделят Европа

Последно обновяване: 07:09 | 17 февруари 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Румен Радев: Анексията на Крим е нарушение на международното право
Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и ЕС. stat
Това заяви президентът Румен Радев в интервю, публикувано на уебсайта на телевизия "Евронюз" и цитирано от БТА.

"Ясно е, че анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10, 50 години?", каза Радев.

На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден.

"Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?", каза той.

Българският президент смята, че проблемът на Европа с мигрантите е неяснотата колко хора може да приюти и на каква цена за социалната система.

"В България има корупция, но не бих казал, че сме най-корумпираната страна в Европейския съюз", заяви Радев по повод последните негативни констатации за страната ни от организацията „Трансперънси Интернешънъл“, предаде и БНР.

Президентът подчерта, че страната ни трябва да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията и престъпността.

Радев даде това интервю в навечерието на започващата днес Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Сред участниците във форума, освен българския президент,  ще са лидерите на ООН, НАТО, Европейския съвет, германският канцлер Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

В баварската столица ще бъдат обсъдени миграционната криза в Европа, перспективите за европейската отбрана, ситуацията в Близкия Изток и борбата с тероризма.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Роботи ще ”заемат” 800 млн. работни места след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.