Радев пита колко дълго санкциите ще разделят Европа

Последно обновяване: 07:09 | 17 февруари 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Румен Радев: Анексията на Крим е нарушение на международното право
Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и ЕС. stat
Това заяви президентът Румен Радев в интервю, публикувано на уебсайта на телевизия "Евронюз" и цитирано от БТА.

"Ясно е, че анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10, 50 години?", каза Радев.

На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден.

"Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?", каза той.

Българският президент смята, че проблемът на Европа с мигрантите е неяснотата колко хора може да приюти и на каква цена за социалната система.

"В България има корупция, но не бих казал, че сме най-корумпираната страна в Европейския съюз", заяви Радев по повод последните негативни констатации за страната ни от организацията „Трансперънси Интернешънъл“, предаде и БНР.

Президентът подчерта, че страната ни трябва да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията и престъпността.

Радев даде това интервю в навечерието на започващата днес Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Сред участниците във форума, освен българския президент,  ще са лидерите на ООН, НАТО, Европейския съвет, германският канцлер Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

В баварската столица ще бъдат обсъдени миграционната криза в Европа, перспективите за европейската отбрана, ситуацията в Близкия Изток и борбата с тероризма.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За балотажа на изборите за президент във Франция


Франсоа Фийон
кандидатът на Републиканците за президент на Франция
Марин Льо Пен
кандидат за президент на Франция от Националния фронт
27%
гласували: 85
73%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


31 години от ядрената авария в Чернобил

На 26 април 1986 г. в 1.23 ч. става най-голямата ядрена авария в света, която засяга и България. Тя се случва в помещението на 4 блок на АЕЦ Чернобил в Украйна.