Унгария вини ЕП, че пуска ”нова атака на мрежата на Сорос”

Последно обновяване: 19:26 | 17 май 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни
Унгарският външен министър Петер Сиярто окачестви резолюция на Европейския парламент като "нова атака на мрежата на Сорос". stat
Според Петер Сиярто приетата днес резолюция на Европейския парламент срещу политиката на страната му е "нова атака на мрежата на Джордж Сорос срещу Унгария", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Европейските институции явно не могат да приемат факта, че правителството на Унгария продължава да води политика в сферата на миграцията, която е насочена изключително и само към гарантиране сигурността на Унгария", заяви Сиярто.

В сряда евродепутатите приеха резолюция, според която положението с основите права в Унгария оправдава започване на процедура за налагане на санкции срещу Унгария, пише в официалния сайт на Европейския парламент.

Te установяват сериозно влошаване на върховенството на закона и демокрацията, заявяват, че спорните закони трябва да бъдат отменени или оттеглени и средствата от европейските фондове да бъдат под наблюдение.

В обобщение на дебата от миналото пленарно заседание, евродепутатите смятат, че настоящото положение на Унгария в областта на основните права оправдава започването на официална процедура, която да определи дали има явна опасност от сериозно нарушение на ценностите на ЕС от страна на държава членка.

Резолюцията призовава:

• за активиране на член 7, параграф 1. Евродепутатите възлагат на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да изготви официална резолюция за пленарно гласуване;

• унгарското правителство да отмени законите, които затягат правилата за неправителствените организации и лицата, търсещи убежище, както и да постигнат споразумение със официалните власти на САЩ, за да се позволи на Централноевропейския университет да остане в Будапеща като свободна институция;

• Европейската комисия да наблюдава стриктно как унгарското правителство разходва средствата от европейските фондове.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?