Тръмп не наложи санкции на Иран. Засега...

Последно обновяване: 22:04 | 12 януари 2018
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Доналд Тръмп смята, че в ядреното споразумение с Иран съществуват сериозни пропуски
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран за последен път. stat
Този жест би трябвало да даде на Вашингтон и европейските му съюзници възможност да поправят "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е последна възможност. При липса на подобна договорка САЩ няма отново да отложат санкциите, за да останат страна по иранското ядрено споразумение. А ако в даден момент преценя, че подобна договорка е непостижима, ще се оттегля от споразумението незабавно", се казва в изявление на Тръмп.

Следващият срок за замразяване на санкциите е след 120 дни за основните от тях, отбелязва АФП.

Частични санкции

За сметка на това Съединените щати наложиха санкции на пет физически лица и девет организации заради нарушения на човешките права в Иран и подкрепа за ракетната програма на Техеран.

В списъка е включен и шефът на иранската съдебна система аятолах Садик Лариджани. Финансовото министерство посочи в изявление, че Лариджани, близък съюзник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, е "отговорен" или е бил "съучастник" в действия, представляващи "сериозни нарушения на правата на човека".

Представител на администрацията на Тръмп заяви пред журналисти, че разширяването на санкционния списък се прави в рамките на общата стратегия на Вашингтон за противодействие на "дестабилизиращото поведение на иранския режим". Той уточни, че става дума за нарушения на човешките права по време на масовите антиправителствени протести.

В черния списък фигурират двама граждани на Китай и трима иранци.

Деветте санкционирани компании са базирани в Шанхай, Куала Лумпур и Иран.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 418
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

18 декември 2017

Доналд Тръмп представи стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.