Руската Дума може да криминализира екстрасенсите

Последно обновяване: 19:46 | 5 декември 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: Shutterstock
Около 800 хиляди гадатели действат в Русия
Възможно е руската Дума да криминализира платените услуги на всевъзможни гадатели, магове и екстрасенси. stat
Било е внесено предложение в този смисъл в законодателния орган, предвиждащо углавни наказания за лицата, извършващи езотерични услуги срещу заплащане, съобщава сайтът Лента, цитиран от БТА.

Руските законотворци изтъкват факта, че в страната действат около 800 хиляди гадатели, като техният брой е по-голям от този на лекарите, практикуващи на територията на Руската Федерация.

Пазарът на езотерични услуги се оценява на 30 милиарда рубли.

Интересът към езотеризма се подклажда от многобройни телевизионни формати. "Зрителите възприемат гаданията за чиста монета и започват да си дават парите на екстрасенсите, дори и взимат заеми", изтъква авторът на законопроекта, депутатът Сергей Вострецов.

Той предлага да се промени член от Наказателния кодекс и да бъдат лишавани от свобода гадателите в срок до 10 години.

Заклинателите от своя страна възроптаха срещу криминализирането на дейността им. "Този, който работи законно, никога няма да се скрие и действа максимално прозрачно. И като всеки труд, и тази дейност трябва да бъде заплащана", счита участник в телевизионното шоу "Битки на екстрасенсите".

От Руската академия на науките изтъкват от своя страна, че никой от хората, претендиращи, че са екстрасенси, не е могъл да докаже в лабораторни условия своите свръхестествени способности.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
18%
гласували: 403
82%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Хамас няма сили за интифада

В отговор на признаването на Ерусалим (за столица Израел) палестинското движение Хамас обяви ново, вече трето поред масово антиизраелско въстание - интифада.