Москва: Политиката на Тръмп за Куба връща студената война

Последно обновяване: 13:14 | 18 юни 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Кубински бежанци в Маями приветстват нова политика на Тръмп
Новият курс на американската администрация спрямо Куба е връщане към студената война. stat
Такава е оценката на руското външно министерство за обявеното от президента Доналд Тръмп решение да отмени едностранните стъпки на предходната администрация за нормализиране на отношенията с островната държава, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Обявената от президента на САЩ нова линия спрямо Куба ни връща към позабравената вече реторика в стила на студената война", се казва в коментар на външното министерство в Москва.

"Този подход бе характерен за отношението на САЩ към Куба десетилетия наред", допълва ведомството.

"Когато предишната администрация във Вашингтон съществено промени курса спрямо острова, смятахме не без основания, че това е не толкова проява на добра воля от страна на отделни политици, колкото отражение на провала, претърпян от политиката на диктат и санкции срещу тази малка и свободолюбива държава . . . Сега става ясно, че антикубинският дискурс все още много се търси", добавя руското министерство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък разпореди по-строги ограничения за пътувания на американци до Куба. Новата политика на Тръмп също така има за цел да спре финансирането от САЩ за кубинската армия и разузнаване.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 469
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.