Имало ли е таен сговор на Тръмп с Русия?

Последно обновяване: 12:09 | 18 май 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Бившият директор на ФБР Робърт Мълър: Ще дам всичко от себе си в разследването
Робърт Мълър прие да оглави като специален прокурор разследването за Русия. stat
Бившият директор на ФБР прие да бъде специален прокурор на федералното разследване за евентуален таен сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и нейната намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мълър бе назначен на тази позиция от Министерството на правосъдието.

В кратка декларация Мълър заяви: "Приемам това задължение и ще го изпълня по най-добрия начин, на който съм способен".

Юридическата фирма УилмърХейл, в която Мълър работеше, заяви, че той е подал оставка веднага след назначаването му вчера за специален прокурор от министерството на правосъдието, добавя АП.

Суров и методичен, Робърт Мълър се ползва с голямо уважение във Вашингтон, пише Франс прес. 72-годишният бивш директор на ФБР при президентите Джордж Буш син и Барак Обама се радва на уважението и на републиканци, и на демократи. Той не се е поколебавал да се противопостави на Белия дом за действия, които е смятал за незаконни. Не е известно да е свързан по какъвто и да било начин с президента Доналд Тръмп.

Назначен за директор на ФБР седмица преди атентатите на 11 септември 2001 г., той остава начело на бюрото 12 години. Продължителният му мандат е доминиран от проблемите на тероризма и наблюдението. Негова заслуга е основна реорганизация на ФБР в момент, когато бюрото е застрашено от разпускане, защото не успява да предотврати атентатите на 11 септември.

Мълър подкрепи необходимостта от широките програми за наблюдение на комуникациите, разкрити от Едуард Сноудън и заяви, че те имат съществено значение в борбата с тероризма. Но през 2004 г. Мълър заплаши, че ще подаде оставка заради програми за подслушване, излизащи извън рамките на закона, които бе разпоредил президентът Джордж Буш след 11 септември.

Мълър е потомък на нюйоркско аристократично семейство и е завършил престижния Принстънски университет. Бил е федерален прокурор в Сан Франциско, федерален прокурор и заместник-министър на правосъдието при управлението на Джордж Буш баща.

Бивш офицер от морската пехота, Робърт Мълър се е сражавал във войната във Виетнам, където е бил ранен в бой.

По-дълго от него начело на ФБР е бил само Едгар Хувър, основателят на бюрото, заемал този пост в продължение на 48 години до смъртта си, добавя АФП.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 472
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

13 март 2018 г.

Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, като на негово място постави директора на ЦРУ Майк Помпейо.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?