Русия e провела дезинформационна кампания във Facebook

Последно обновяване: 12:10 | 7 септември 2017
Редактор: Стоян Гогов
Сн.: УouTube
Русия често е обвинявана в провеждането на различни киберопарации
От Facebook заявиха, че са разкрили финансирана от Русия кампания по разпространяването на невярна информация в социалната мрежа. stat
От социалната мрежа разкриха, че за период от юни 2015 г. до май 2017 г. са похарчени 100 000 долара за около 3000 реклами. Рекламите не са подкрепяли конкретни политически платформи в спектъра ляво-дясно, а са засягали теми като имиграцията, расите и равноправието, съобщава Би Би Си.

Facebook каза, че си сътрудничи с американско разследване по въпроса, като предаде всички налични доказателствата на специалния прокурор Робърт Мълър, който ръководи разследване за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

Рекламите насочвали потребителите към около 470 профила, които или разпространявали дезинформация, или нарушавали условията на Facebook по друг начин.

"Рекламите и профилите са били насочени към целия политически спектър и са целели да предизвикат разделение", каза социалната мрежа.

Компанията заяви, че според нея профилите са били създадени от установената в Санкт Петербург Агенция за изследване на интернет, известна с публикуването на прокремълски съобщения в социалните медии. Въпросните профили вече са закрити.

Дезинформационната кампания е била разкрита по време на вътрешно разследване на Facebook, свързано с потенциалната намеса на Русия в президентските избори на САЩ от миналата година.

Тръмп: Руската намеса в изборите е ”Пълна измислица” > > >


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
21%
гласували: 447
79%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.