Беларус няма да загърби Русия и да направи завой към Запада

Последно обновяване: 13:32 | 20 април 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: Shutterstock
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че руснаци и беларуси трябва да живеят в мир
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че страната му няма намерение да обръща гръб на Русия и да прави завой към Запада. stat
Лукашенко говори на среща с губернатора на руската Нижегородска област Валерий Шанцев, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Не обръщайте внимание, ако някой каже, че сме направили завой в някаква посока, на Запад или другаде. Чудесно разбираме, че на Запад никому не сме изтрябвали, а как само ме "обичат"? Нищо не се е променило от онези (предишните, бел. ТАСС) времена", каза Лукашенко.

Разположена в центъра на Европа, Беларус според него е принудена да води многовекторна политика, за да опази суверенитета на страната и да поддържа сигурността й, за да живеят в мир руснаци и беларуси.

"Такъв е животът за нас, не можем да се караме нито с Русия, нито със Запада, нито с Украйна. Кое щеше да му е хубавото, ако бяхме, да речем, на украинския хал?", посочи Лукашенко.

Жителите на Русия днес не срещат никакви проблеми в Беларус, подчерта държавният глава.

Той засегна и езиковия проблем.

"Не забравяме беларуския език, то си е редно, макар че огромното мнозинство говорят руски, никога няма да се откажем от него", заяви Лукашенко.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За изказването на Макрон, че Льо Пен е подкрепяна от Качински


Еманюел Макрон
кандидат за президент на Франция
Полското външно министерство
32%
гласували: 252
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море?

Зачестиха случаите на пристигащи в Румъния бежанци. Дали през Черно море не възниква нов маршрут? Какви са позициите на Румъния и как ще реагира България?