Беларус няма да загърби Русия и да направи завой към Запада

Последно обновяване: 13:32 | 20 април 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: Shutterstock
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че руснаци и беларуси трябва да живеят в мир
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че страната му няма намерение да обръща гръб на Русия и да прави завой към Запада. stat
Лукашенко говори на среща с губернатора на руската Нижегородска област Валерий Шанцев, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Не обръщайте внимание, ако някой каже, че сме направили завой в някаква посока, на Запад или другаде. Чудесно разбираме, че на Запад никому не сме изтрябвали, а как само ме "обичат"? Нищо не се е променило от онези (предишните, бел. ТАСС) времена", каза Лукашенко.

Разположена в центъра на Европа, Беларус според него е принудена да води многовекторна политика, за да опази суверенитета на страната и да поддържа сигурността й, за да живеят в мир руснаци и беларуси.

"Такъв е животът за нас, не можем да се караме нито с Русия, нито със Запада, нито с Украйна. Кое щеше да му е хубавото, ако бяхме, да речем, на украинския хал?", посочи Лукашенко.

Жителите на Русия днес не срещат никакви проблеми в Беларус, подчерта държавният глава.

Той засегна и езиковия проблем.

"Не забравяме беларуския език, то си е редно, макар че огромното мнозинство говорят руски, никога няма да се откажем от него", заяви Лукашенко.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Ще мине ли ултиматумът на Мадрид?


Правителство на Испания
Карлес Пучдемон, регионален премиер на Каталуния
62%
гласували: 158
38%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Дайнов: Само с ентусиазъм няма как да влезем в Шенген

Похвално ще е политиците ни да са единодушни в името на националната кауза Шенген. Но да не ни демонстрират само ученически ентусиазъм.