Реакторите за АЕЦ ”Белене” идват през април

Последно обновяване: 15:42 | 5 януари 2017
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: БГНЕС
Интерес към централата има, но един от вариантите продължава да е продажбата на оборудването, каза Теменужка Петкова
До дни МЕ ще сключи договор с БАН за изготвяне на анализ нужна ли е АЕЦ „Белене“ на България. Самите реактори ще пристигнат у нас през април. stat
Това съобщи пред bTV енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Тя посочи, че предстои обособяване на активите, свързани с централата, в отделно дружество, което ще бъде приватизирано. Ако има инвеститорски интерес, проектът ще бъде жизнеспособен, а ако – ще се търси вариант за минимизиране на разходите, допълни Петкова.

Интерес към централата има, но един от вариантите продължава да е продажбата на оборудването, стана ясно от думите на енергийния министър.

Условие към бъдещите инвеститори е да бъде използвано оборудването, произведено от руската страна.

„Централата няма да бъде китайска, ще бъде руска“, коментира още Петкова по повод заявен интерес от китайски компании да реализират проекта у нас.

Тя каза още, че през април ще бъдат доставени двата реактора, произведени от „Атомстройекспорт“ за проекта. В средата на декември България плати за тях 601 млн. евро.

Три инспекции на експерти от АЕЦ „Козлодуй“ и от Министерството на енергетиката са показали, че двата реактора са изцяло изградени.

За площадката на втората централа са похарчени 1,4 млрд. лева дотук и целта на правителството е да бъдат минимизирани възможностите за допълнителни щети за държавата във връзка с този проект, каза още Теменужка Петкова.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За обвиненията по проекта АЕЦ "Белене"


Таско Ерменков
депутат от БСП
Методи Андреев
депутат от ГЕРБ
57%
гласували: 268
43%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

16 ноември 2017

БАН представи поръчан от правителството доклад, според който АЕЦ "Белене" може да бъде построена и ще бъде жизнеспособна.


Маринов: 2017 г. - ”нагоре по стълбата, която води надолу”

Без съмнение, годината бе трудна, тревожна и нервна. Истината е, че от крехките тенденции на икономически напредък се възползват малка част от българите.