Реакторите за АЕЦ ”Белене” идват през април

Последно обновяване: 15:42 | 5 януари 2017
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: БГНЕС
Интерес към централата има, но един от вариантите продължава да е продажбата на оборудването, каза Теменужка Петкова
До дни МЕ ще сключи договор с БАН за изготвяне на анализ нужна ли е АЕЦ „Белене“ на България. Самите реактори ще пристигнат у нас през април.
Това съобщи пред bTV енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Тя посочи, че предстои обособяване на активите, свързани с централата, в отделно дружество, което ще бъде приватизирано. Ако има инвеститорски интерес, проектът ще бъде жизнеспособен, а ако – ще се търси вариант за минимизиране на разходите, допълни Петкова.

Интерес към централата има, но един от вариантите продължава да е продажбата на оборудването, стана ясно от думите на енергийния министър.

Условие към бъдещите инвеститори е да бъде използвано оборудването, произведено от руската страна.

„Централата няма да бъде китайска, ще бъде руска“, коментира още Петкова по повод заявен интерес от китайски компании да реализират проекта у нас.

Тя каза още, че през април ще бъдат доставени двата реактора, произведени от „Атомстройекспорт“ за проекта. В средата на декември България плати за тях 601 млн. евро.

Три инспекции на експерти от АЕЦ „Козлодуй“ и от Министерството на енергетиката са показали, че двата реактора са изцяло изградени.

За площадката на втората централа са похарчени 1,4 млрд. лева дотук и целта на правителството е да бъдат минимизирани възможностите за допълнителни щети за държавата във връзка с този проект, каза още Теменужка Петкова.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За обвиненията по проекта АЕЦ "Белене"


Таско Ерменков
депутат от БСП
Методи Андреев
депутат от ГЕРБ
56%
гласували: 219
44%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

11 януари 2017

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене".


Как съветските колхози съсипаха българското село

Близо хиляда села изчезнаха от картата на България при комунизма, а градовете се напълниха с лишени от собственост селяни.