Ердоган: Западът полудя на тема С-400

Последно обновяване: 15:32 | 13 септември 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Партньорите от НАТО загърбиха Ердоган и той сключи военна сделка с Русия
Реджеп Тайип Ердоган отговори гневно на западните критики за доставките от Русия на ракетните комплекси С-400. stat
„Нашата страна вече достигна до етап, когато сама произвежда собствени безпилотни въздухоплавателни сресва, включително и въоръжени такива. Сега (на Запад) се безпокоят всъщност точно от това", каза президентът на Турция, цитиран от електронното издание на вестник „Ватан” и "Фокус".

"В състояние сме да произвеждаме и още по-добри неща. Направихме и една сделка за С-400, а Западът буквално полудя. Какво трябваше да стане? Вас ли трябваше да ви чакаме? Вземаме и ще продължим да вземаме всички нужни мерки за нашата собствена сигурност”, декларира Ердоган.

Русия ще продаде на Турция зенитно-ракетни комплекси С-400, като сделката отговаря на руските геополитически интереси, обяви Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество. Руските медии пишат, че се предвижда Анкара да получи 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара.

Ердоган критикува САЩ заради отказа им да продават оръжие на Турция и заради сътрудничеството им със сирийските кюрдски Сили за защита на народа, смятани от Анкара за терористична организация, свързана с ПКК (Кюрдската работническа партия).

"За терористите безплатно, за нас няма и с пари", посочва в заглавие "Акшам", като уточнява, че такъв е бил отговорът на Ердоган във връзка с реакцията на САЩ за покупката от Анкара на руските системи С-400.

САЩ недоволни от руско-турската сделка за ракетите С-400 >>

Междувременно Германия спря износа на военна продукция за Турция, заради редица фактори, сред които арестуването на германски граждани. На това Ердоган отговори, че Турция няма никакви проблеми с германския народ, а проблемите произтичат от "погрешния подход" на властите в Германия.

Ердоган използва Германия като външен враг, за да отвлече вниманието от вътрешните разногласия. Не трябва да действаме като него, каза германският министър Зигмар Габриел, цитиран от БТА.

Юнкер: Турция се отдалечава от ЕС с гигантски крачки >>


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За незаконната търговия с петрол и изострените руско-турски отношения


Владимир Путин
президент на Русия
Реджеп Ердоган
президент на Турция
95%
гласували: 1918
5%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

12 септември 2017

Русия обяви, че ше достави на Турция


Печелим време, губим бъдеще

Главният редактор на в. "Нов живот" Иван Бунков коментира двойния стандарт на живот на европейците.