Полицаите пак на протест. МВР: Нямаме 136 млн. за увеличение

Последно обновяване: 15:04 | 12 септември 2017
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: БНР
Синдикатите иска вдигане на заплатите със задна дата - от 1 февруари
Полицейски синдикати и МВР спориха за размера на заплатите във ведомството. Отново не беше постигнато разбирателство и протестите продължават. stat
Синдикатите предлагат минималната заплата в МВР да бъде обвързана с минималната или средната за страната.

От финансовата дирекция на вътрешното министерство обаче представиха план и отчети, според които това е невъзможно, тъй като в момента не разполагат с тези средства.

Ресорният зам.-министър Стефан Балабанов пък обясни, че към днешната дата няма как да бъде постигнат категоричен отговор, тъй като за промените в закона има конкретен ред, по който трябва да се премине, предаде БТА.

Част от синдикатите искат увеличение на заплатите със задна дата - от 1 февруари. От МВР обясниха, че това не може да стане по сега действащия закон. При исканите 15 процента ще са нужни над 11 млн. лева. Така за една година трябва да се намерят около 136 млн. лева.

Националният синдикат на гражданската администрация в МВР настоява за промяна на статута на държавните служители, за промяна на начина, по който се изчислява работното им време и за допълнителни пари за работа с класифицирана информация. Освен това от НСГА настояват на работещите държавни служители при извънредност да се плаща пълната изработена сума. Такъв е случаят с последните избори. От МВР обясниха, че такава промяна може да стане само с корекция на Кодекса на труда.

След срещата със синдикатите Балабанов обясни, че е съгласен с исканията на синдикатите за заплати, но всичко е въпрос на бюджет.

А Валентин Попов - председател на СФСМВР - обясни, че протестите на полицаите в страната продължават. Следващият ще е в четвъртък, когато е празникът на пожарникарите, чийто синдикат иска нов Закон за МВР и изцяло нов закон за пожарната.

Протестът ще се проведе в 12.30 часа в София и във Варна.

"Считаме, че протестът е ефективно средство за постигане на исканията, когато няма диалог, така че всички, които мислят, че си струва да се борят за правата си, да живеят при по-добри условия, при по достойно заплащане на труда, смятаме, че ще ни подкрепят", заяви Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност", цитиран от БНР.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Беше ли вотът на недоверие подплътен със сериозни мотиви


Корнелия Нинова
председател на БСП
Цвета Караянчева
председател на Народното събрание
63%
гласували: 54
37%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

25 януари 2018

Не мина исканият от БСП вот на недоверие към правителството. „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, „въздържал се“ - 0.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.