Прокуратура повдигна нови обвинения на Мирослав Боршош

Последно обновяване: 14:08 | 3 октомври 2017
Редактор: Надежда Христова
Сн.: БТА
Мирослав Боршош е обвинен и в безстопанственост
Прокуратурата прецизира обвинението срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош и му повдигна още 2 - за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки stat
След изготвяне на назначената допълнителна съдебно-икономическа експертиза, разследването на спецзвеното “Антикорупция“ е установило, че в периода от 23 август 2016 г. до 26 юни т.г., Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

С решение на Министерски съвет е увеличен бюджетът на НДК със 17 млн. лева, като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. 

Събраните доказателства за настъпили вредни последици за държавата в по-висок размер - 3 431 146,06 лв., обусловиха прокуратурата да предяви прецизно обвинение на Боршош.

В първоначалното обвинение вредните последици за държавата бяха изчислени в размер на 1 718 243 лв.

Мирослав Боршош получи две обвинения >>

В хода на разследването са събрани доказателства и за още едно престъпление, извършено от Мирослав Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в общ размер на 389 624,82 лв.

В периода 16 януари 2015 г. до  24 януари 2017 г. той е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.

От събраните и анализирани до момента доказателства е установено още, че в периода от 24 ноември 2014 г. до 23 декември 2015 г. Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 94 740 лв.

Договорите са: 6 за PR- обслужване, при назначени в НДК четирима служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени двама юрисконсулти.

Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен лизинг за отдаване под наем на лек автомобил “Лексус“, от което за НДК са настъпили щети в размер на 28 399,61 лв.

Разследването продължава.


Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

30 юни 2017

Ангел Митев е новият изпълнителен директор на НДК, съобщи министърът на културата Боил Банов. Той е готов да върне Мирослав Боршош, ако не го уличат в нищо.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.