Трябва да се намери баланс между природата и бизнеса

Последно обновяване: 09:36 | 9 август 2017
Сн.: Bulgaria ON AIR
Кънчо Стойчев: Екоорганизациите, които поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на текстовете в приетия закон стигнаха
Нужно е да се постигне баланс между това да браним природата си и икономическата активност на страната ни. stat
Проблем със спазването на срокове и бавността и мудността на българските институции винаги е имало. Но е факт, че държави като Германия, Франция и Швейцария са намерили начин да се справят с подобни препятствия. Значи не е невъзможно, посочи в студиото на "България сутрин" зам.-председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Кънчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR .

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за опазването на околната среда, които депутатите приеха в последния работен ден преди лятната си ваканция. Екоорганизации настояваха държавният глава да наложи вето на текстовете, докато от Камарата на строителите призоваха Румен Радев да подпише приетия закон. С поправките отпадна касационният контрол върху решенията за приемане на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение, обявени с решение на МС.

"Екоорганизациите, които поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на текстовете в приетия закон стигнаха до крайности. Всеки, който се е занимавал с бизнес в България се е сблъсквал с рекет", категоричен бе Кънчо Стойчев.

Петко Ковачев от Института за зелена политика пък каза, че заповедта, която бе наложена от министъра на околната среда Нено Димов не е била проблем за никого.

"Унищожаването на природата е безвъзвратен процес. Над 90% от българските граждани са на мнение, че икономическият растеж не бива да я застрашава. За съжаление обаче все още в страната ни не е намерена онази златна среда, която да работи в интерес на всички", коментира Ковачев.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За новия план за управление на Националния парк "Пирин"


Мариела Начева
заместник-министър на околната среда и водите
Вера Стаевска
еколог от "Зелени закони"
59%
гласували: 93
41%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

29 септември 2016

Общинските съветници на Стара Загора приеха предложението на кмета Живко Тодоров да бъде направен нов устройствен план за максимално запазване на растителността в парк "Бедечка" и да се спре застрояването.


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.