4 млн. лева за културната програма на Председателството

Последно обновяване: 13:55 | 11 август 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Министърът на културата Боил Банов
За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лв., съобщи министърът на културата Боил Банов. stat
От тази сума над 1,6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура". Поканата вече е обявена и тече 45-дневен срок за кандидатстване.

Художествени комисии, определи от фонда, ще оценяват проектите. Избраните ще станат известни до средата на октомври. Финансирането на проектен принцип е сред основните приоритети в програмата на правителството в частта за култура.

Сред най-важните приоритети е и културната програма за Българското председателство на ЕС, посочи Боил Банов.

Връщането на Мирослав Боршош като директор на НДК не е актуална тема, предвид предявените му обвинения, каза в отговор на въпрос Банов. Той обясни, че харесва художествената политика, която е водил Боршош, друг въпрос е как е била осъществявана. Културните прояви ще са важна част от дейността на НДК и в бъдеще, но той ще се развива преди всичко като конгресен център, каза министърът.

Два млн.лв. са осигурени за дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство. Част от средствата са за купуване на оборудване, за обучаване на служителите и за дигитализиране на материалите, свързани с паметниците от световно и национално значение.

После на проектен принцип ще се финансира и дигитализирането на архивите за паметниците с местно значение. Процесът може да бъде завършен за около година, ако няма обжалвания, смята министър Банов.

Той посочи, че опазването на културното наследство е сред приоритетите в правителствената програма в частта за култура. По думите на министъра, до края на тази година или в началото на идната трябва да е готов проектът за национална стратегия за развитие на културата и да бъде предоставен за публично обсъждане.
Това е ключов приоритет за правителството, отбеляза Банов.

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

30 юни 2017

Ангел Митев е новият изпълнителен директор на НДК, съобщи министърът на културата Боил Банов. Той е готов да върне Мирослав Боршош, ако не го уличат в нищо.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.