Правителството изтегля Истанбулската конвенция

Последно обновяване: 07:22 | 7 март 2018
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: БТА
Правителството ще изтегли документа от НС
Министерският съвет ще отмени решението си за приемането на Истанбулската конвенция. Правителството ще изтегли документа от Народното събрание. stat
Внасянето на документа в парламента в началото на годината предизвика серия от протести срещу някои от текстовете и доведе до реакции на политици, общественици и на Светия Синод.

Идеята на конвенцията е да се противопостави на насилието над жени. У нас посланието й предизвика спорове заради термина "социален пол", който, според противниците на конвенцията, отварял темата за хомосексуалните бракове.
Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV.

"Оттук нататък всеки, който си играе със страховете на хората, всеки който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони, окей, защо не са приети толкова години, десетилетия", обяви премиерът.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За провеждането на референдум за Истанбулската конвенция


Корнелия Нинова
Председател на БСП
Форум "Гражданско участие"
92%
гласували: 145
8%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.