Тръмп изненадващо отмени визитата си в Лондон

Последно обновяване: 09:11 | 12 януари 2018
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Доналд Тръмп: Обама реши да продаде за жълти стотинки едно от най-добрите посолства в Лондон
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени посещението си другия месец във Великобритания, където трябваше да открие новото посолство на страната си в Лондон. stat
Той съобщи това в туит от днес.

"Причината, поради която отмених моето пътуване до Лондон, е, че аз не поддържам решението на администрацията (на предишния президент на САЩ Барак) Обама да продаде за жълти стотинки едно от най-добрите посолства в Лондон само за да построи след това ново в отдалечен район за 1,2 милиарда долара. Лоша сделка. Няма да прережа лентата (на церемонията по откриването)", коментира Тръмп в Туитър.

По-рано днес британски медии писаха, че посещението е отменено. Според вестник "Гардиън", Тръмп се е отказал от визитата "на фона на опасенията от масови протести", отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Британският премиер Тереза Мей покани американския президент на държавно посещение при срещата им в Белия дом миналата година. Активисти се заканиха да организират масови протести, а депутати - да не позволят на Тръмп да говори пред парламента.

Британското правителство все още не е определило дати за държавното посещение на американския президент, но уговори "работна визита", която да съвпадне с церемонията по откриването на новото посолство на САЩ. Тя е била насрочена за 26-27 февруари, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от ТАСС.

Според британския ежедневник Тръмп обаче "охладнял към идеята", тъй като не останал доволен от съгласуваните "условия и равнище на посещението".
Така новото посолство на САЩ в Лондон ще бъде открито от държавния секретар Рекс Тилърсън.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 418
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

18 декември 2017

Доналд Тръмп представи стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.