Португалия се прости с бившия президент Соареш

Последно обновяване: 21:02 | 10 януари 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Португалия отдаде последна почит на президента Марио Соареш
Португалия отдаде последна почит на бившия държавен глава Марио Соареш, смятан за един от строителите на демокрацията в страната. stat
Хиляди опечалени и развълнувани граждани в Лисабон аплодираха големия държавник при преминаването на кортежа с тялото му по столичните улици на път към гробището Празереш, където също се бяха събрали много хора.

Соареш, който почина в събота на 92 години, беше положен в семейната гробница в присъствието на близките си. Той бе почетен с артилерийски салют от военен кораб на пристан в устието на река Тежо.

По-рано на тържествена церемония в манастира на Йеронимите, организирана от сина на Марио Соареш - Жоао Соареш, който също гради политическа кариера, похвали "оптимизма, твърдостта, куража, решимостта и смелостта" на бившия президент.

Покритият с националното знаме ковчег бе изложен в центъра на това емблематично за португалската история място, където през 1985 г. Соареш, тогава - премиер, подписва договора за присъединяване на Португалия към Европейската икономическа общност, предшественик на Европейския съюз.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За 5-те сценария за бъдещето на Европа


Петър Курумбашев
евродепутат
Ерик Льобедел
посланик на Франция в България
79%
гласували: 165
21%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Шрамайер: Не мога да разбера българите

"Не мога да разбера защо българите все избират партии, които неизменно се провалят в опитите си да изградят правова демокрация", казва дипломатът Клаус Шрамайер