Португалия се прости с бившия президент Соареш

Последно обновяване: 21:02 | 10 януари 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Португалия отдаде последна почит на президента Марио Соареш
Португалия отдаде последна почит на бившия държавен глава Марио Соареш, смятан за един от строителите на демокрацията в страната. stat
Хиляди опечалени и развълнувани граждани в Лисабон аплодираха големия държавник при преминаването на кортежа с тялото му по столичните улици на път към гробището Празереш, където също се бяха събрали много хора.

Соареш, който почина в събота на 92 години, беше положен в семейната гробница в присъствието на близките си. Той бе почетен с артилерийски салют от военен кораб на пристан в устието на река Тежо.

По-рано на тържествена церемония в манастира на Йеронимите, организирана от сина на Марио Соареш - Жоао Соареш, който също гради политическа кариера, похвали "оптимизма, твърдостта, куража, решимостта и смелостта" на бившия президент.

Покритият с националното знаме ковчег бе изложен в центъра на това емблематично за португалската история място, където през 1985 г. Соареш, тогава - премиер, подписва договора за присъединяване на Португалия към Европейската икономическа общност, предшественик на Европейския съюз.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Ще мине ли ултиматумът на Мадрид?


Правителство на Испания
Карлес Пучдемон, регионален премиер на Каталуния
60%
гласували: 146
40%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Опустошителното наследство на Мугабе

Зимбабве беше опустошена от катастрофално управление на промишлеността, страда от недостиг на храни, срив на валутата и неудържима корупция.